A köztársasági elnök elfogadta a miniszterelnök javaslatát és október 22-én Gyurcsány Ferenc helyett ő mond ünnepi beszédet az '56-os forradalom 50. évfordulója alkalmából. A kormányfő a parlamentben mond ünnepi beszédet.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerdán azt javasolta Sólyom Lászlónak, hogy október 22-én az Operaházban - a Kormányszóvivői Iroda megfogalmazása szerint - a nemzet egységét leghívebben kifejező köztársasági elnök mondjon ünnepi beszédet.

A közlemény szerint a miniszterelnök - tavaly és 2004-ben ő mondott beszédet az operaházi díszelőadáson - ezt azzal indokolta, hogy szerinte a megemlékezések akkor szolgálhatják igazán a nemzeti összetartozás erősítését, ha a központi ünnepségeken keresztül is az ország minél több polgára érezheti magáénak a forradalom emlékét.

Az államfő elfogadta a miniszterelnök kérését, Wéber Ferenc, a köztársasági elnök sajtófőnöke az [origo] megkeresésére ugyanis azt mondta, Sólyom László mond beszédet október 22-én az Operaházban. A kormányszóvivő közlése szerint Gyurcsány Ferenc október 23-án, a parlamenti megemlékező ülésen mond beszédet.

Korábban a Népszabadság szerint Lukács Tamás KDNP-s képviselő már felvetette, hogy ne a miniszterelnök, hanem az államfő mondjon beszédet az új '56-os emlékműnél. Lukács Tamás azzal érvelt indítványa mellett, hogy a pártok felett álló közjogi méltóság alkalmasabb a politikai nézetkülönbségek elsimítására, mint a kormányfő. Wittner Mária fideszes képviselő, '56-os forradalmár pedig korábban azt közölte, hogy nem hajlandó a kormánnyal együtt ünnepelni.