Lecsorgó tűzzuhatag lesz augusztus 20-án

2006.08.18. 11:22

A Parlament előtti koncerttel már szombaton este elkezdődnek az augusztus 20-hoz kapcsolódó ünnepi programok. Vasárnap pedig párhuzamosan több esemény közül választhatunk: a Városligetben kenyérfesztiválra, a budai Várban a Mesterségek ünnepére, a pesti alsó rakparton pedig a Dunaparti vigasságokra látogathatunk ki. Emellett kora délutántól a Duna felett légibemutató és repülőverseny lesz, a speciális show-elemekkel, tűzzuhatagokkal tarkított tűzijáték este kilenckor kezdődik.

A Kormányszóvivői Iroda tájékoztatása szerint az augusztus 20-i ünnepségekhez kapcsolódó programok már 19-én, szombaton elkezdődnek. A Parlament előtt, a Kossuth téren este 9-kor kezdődik az Örömkoncert, ahol többek között Lajkó Félix, Boban Markovic és Rúzsa Magdolna is fellép.

Vasárnap pedig már reggel 8-kor elkezdődik az ünnepi műsor, katonazenekari bemutató lesz a Parlament előtt, majd 9-től tisztavatási ünnepség lesz a Kossuth téren, 10 óra 20 perctől pedig térzenével folytatódik a program.

Eközben a Városligetben reggel kilenckor kezdődik a pékek felvonulásával a kenyérfesztivál. Az ünnepségen felelevenítik az aratáshoz, az új kenyérhez kapcsolódó népi hagyományokat. Emellett egész nap sütik - és kínálják kóstolásra - a friss kenyeret. A szervezők hagyományos fafűtéses kemencéket is felállítanak, az azokban készült kenyeret is meg lehet majd kóstolni.

A hétvégén emellett többnapos rendezvények is lesznek, vasárnap estig tart a budai Várban a Mesterségek ünnepe, a népművészek hagyományos találkozója: négy napon keresztül kézműves mesterek alkalmi műhelyeikben mutatják be a tradicionális népi mesterségek fortélyait, többek között fafaragó, gyékényszövő, kovács, fazekas, hangszerkészítő, szövő, kékfestő, csipkeverő, szíjgyártó, kosárfonó, tojásfestő és mézeskalács-készítő mesterségekkel lehet megismerkedni. A Dunaparti vigasságok elnevezésű rendezvény is vasárnap estig tart, az Erzsébet híd és a Lánchíd közötti, pesti alsó rakparton várják az érdeklődőket.

Vasárnap fél háromtól, este nyolcig légibemutató és repülőgépverseny lesz a Duna felett, a Parlament előtti szakaszon, ahol eddig még soha nem látott, utasszállító gépes légi bemutatót tekinthetnek meg a Duna partjára látogatók. Vasárnap délután 14.45-kor a Malév egyik Boeing 737-ese a Lágymányosi híd és az Árpád híd közötti Duna szakaszon, 200 méter magasságban, 250 kilométer/óra sebességgel áthúz a folyó felett, s nyomon követi a SkyEurope Airlines hasonló repülőgépe, ugyanolyan magasságban és sebességgel.  A mutatvány érdekessége, hogy nem az akrobatikus repülés szakemberei, hanem a személyszállításban dolgozó pilóták hajtják végre ezt a párját ritkító feladatot. Ezután, délután ötkor kezdődik a Szent István Bazilikánál az ünnepi szentmise, majd innen indul a Szent Jobb Körmenet is.

A tűzijáték pedig este kilenckor kezdődik, a Lánchídról és az Erzsébet hidról, valamint a Citadelláról lövik fel a rakétákat, de egy a Batthyány térnél, a Dunán horgonyzó hajón is telepítenek kilövő állásokat, ahonnan 17 méter hosszan futótüzet és lángoszlopokat produkálnak majd. A tűzijátékot rendező Nexus Reklámügynökség szerint idén olasz, német és spanyol pirotechnikai rakéták adják a látvány fő elemeit és egyedi megformázású, komponált tűzképek is lesznek. A szervezők azt ígérik, hogy a fináléban a hidakról lecsorgó tűzzuhatagba különleges, soha nem látott show-elemet vegyítenek.

A tűzijáték napján már reggel elszállítják a Citadellánál parkoló autókat, kiürítik a környéket, és délután 5-től a rendőrség teljesen lezárja a környéket, sem gyalogosok, sem járművek nem mehetnek a területre. Lezárják a Batthyány tér, a Lánchí és az Erzsébet híd környékét is 300 méteres körzetben.

Az ünnepen nem tartanak beszédet az állami vezetők, így sem Sólyom László köztársasági elnök, sem Gyurcsány Ferenc miniszterelnök nem mond beszédet, de mindketten részt vesznek a Parlament előtti zászlófelvonáson és a tisztavatáson.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK