Elbontják a balatonlellei lídót

2006.08.19. 18:04

Felszámolják az engedélyezettnél magasabbra épített lellei fövenystrandot. A nyaralók és a helyiek aláírásgyűjtéssel próbálják megvédeni a homokos partszakaszt.

Nem maradhat meg a vendégek körében rendkívül népszerű balatonlellei homokfövenyes strand, amelyet az idei szezonra alakítottak ki - erősítette meg Persányi Miklós. "A jogszabályokat be kell tartani" - mondta a környezetvédelmi és vízügyi miniszter szombaton Siófokon. Persányi közölte: ugyanezt mondta Gyenesei Istvánnak, a Somogy megyei közgyűlés elnökének is, aki szót emelt a lídó megmaradásáért.

A homokos strand elbontását a Közép-Dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség rendelte el. "Azzal én nagyon egyetértek, hogy ne legyen a Balaton partja kikövezve, de a tó rovására nem hiszem, hogy újabb szárazulatokat kellene keletkeztetni a tóban" - közölte a miniszter.

A Balaton-part leghosszabb, teljes egészében homokkal borított strandjának bontását elrendelő határozat ellen a helybeliek és a nyaralók aláírásgyűjtésbe kezdtek. Az íveket mára tízezren írták alá. Kenéz István polgármester korábban arra hivatkozott, hogy a két évvel ezelőttihez képest jelenleg 20 centiméterrel magasabb a tó vízállása, ezért kellett az engedélyezettnél magasabbra építeni a fövenystrandot.

A miniszter Siófoki tájékoztatóján elmondta még, hogy a Balaton kiváló állapotban van, a legutóbbi vizsgálatok szerint 73 strandból 67-ben kiváló a víz minősége, a többiben pedig megfelelő. Idén 34 strand és 3 kikötő kapta meg a Kék hullám zászlót, amellyel a strand vizének kiváló állapotát ismerik el.

KAPCSOLÓDÓ CIKK