Előszőr a honvédség történetében egy nő mondta a tisztavatáson az eskü szövegét. Szekeres Imre honvédelmi miniszter az avatási ünnepségen azt mondta, kevésbé bürokratikus katonai irányítást alakítanak ki és a jelenlegi 15-16 ezerrel szemben 18-19 ezer katona szolgál majd az alakulatoknál. Áder János, az Országgyűlés fideszes alelnöke ünnepi beszédében Gyurcsány Ferencet bírálta, szerinte az ország vezetője politikailag erkölcstelennek bizonyult, mert mást mondott a választások előtt, és mást, miután hatalmon maradt.

A Magyar Köztársaság lobogójának ünnepélyes felvonásával kezdődött vasárnap Budapesten, a Kossuth téren az augusztus 20-i központi állami ünnepség. A rendezvényen részt vett Sólyom László köztársasági elnök, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Szili Katalin az Országgyűlés elnöke, Bihari Mihály, az Alkotmánybíróság és Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke, a kormány több tagja, az országgyűlési bizottságok elnökei, alelnökei, és megjelentek a pártok, a történelmi egyházak, valamint a diplomáciai testületek képviselői is.

A zászlófelvonást követően a honvéd és határőr tisztek avatásával folytatódott az ünnepség. A Magyar Honvédség történetében első alkalommal egy nő, Németh Csilla hadnagy volt az eskü szövegének előmondója.

A tisztavatáson elmondott beszédében Szekeres Imre honvédelmi miniszter a közeljövő céljai közül az egyszerűbb, kevésbé bürokratikus katonai irányítás kialakítása mellett kiemelte, hogy a jelenlegi 80 százalékról 100 százalékra emelik a katonai alegységek feltöltöttségét, vagyis a mostani 15-16 ezerrel szemben 18-19 ezren fognak szolgálni.

Szili Katalin házelnök a közszolgálati televízió Nap-kelte című műsorában a nemzetet összetartó közös ügyek fontosságát emelte ki. "Kell hogy legyen néhány olyan dolog az életünkben, ami összetart bennünket, összetartja ezt a népet, ezt a nemzetet" - mondta a házelnök, aki vidéki útjainak egyik tapasztalataként fogalmazta meg, az emberek nem látják, hogy a napi politikai vitáktól függetlenül van-e olyan összetartó erő a politikai elitben, ami számukra a közösséget jelentheti. "A kérdés az, hogy a politikai elit - éppen a nép, a társadalom elvárása alapján - tud-e korszakosat alkotni, vagy pedig elhalasztja azt az időt, amit neki pontosan arra kellene használnia" - fogalmazott.

Áder János, az Országgyűlés fideszes alelnöke vasárnap Hódmezővásárhelyen ünnepi beszédében azt mondta: "az ország vezetője politikailag erkölcstelennek bizonyult". (...) "Mit gondoljunk arról az emberről, aki hatalmát féltve azt mondja, hogy nagy a jólét, hogy nincs szükség változásra, és a költségvetés, köszöni szépen jól van. (...) Majd pár hét múlva, már megszilárdítva hatalmi pozícióit ugyanaz az ember azt mondja szemrebbenés nélkül: baj van, gyökeres kiigazításra, alapos megszorításra van szükség" - mondta Áder.

Emlékeztetett arra is, hogy Gyurcsány Ferenc pár nappal a választások előtt azt mondta, a kormány és személy szerint ő is elkötelezett az adócsökkentés mellett, sőt törvényt is alkotott erről. Majd pár nappal a választások után hatályon kívül helyezte ezt a törvényt és mindenkit sújtó adóemelések sorozatát vezette be. A politikus Deák Ferenc szavait idézve kijelentette: "hazudni nem szabad". Áder János szerint annál nem érhet súlyosabb csapás egy nemzetet, minthogy lemondjon arról, hogy számon kérje vezetőin az alapvető erkölcsi szabályok betartását.

Szent István ma régiókat hozna létre, régiópárti lenne - jelentette ki Lamperth Mónika önkormányzati és területfejlesztési miniszter a tiszaújvárosiak Szent István-napi ünnepségén. Ahogy egykoron Szent István mérlegelt, úgy kell ma is mérlegelni, azt kell nézni, hogy mi a legjobb az országnak - folytatta, majd arra is felhívta a figyelmet, hogy Szent István az államalapításkor erővel, fegyverrel teremtette meg az ország közigazgatási rendszerét, egységét, de ma mások az eszközök, egy modern demokratikus köztársaságban az alkotmányos rendnek megfelelően alkotmányosan kell meghozni a döntéseket.

Katona Kálmán, az MDF főpolgármester-jelöltje Szent István királytól beszélt, azt mondta róla, az első ezredforduló korszakváltásának széles látókörű egyénisége volt. A harmadik évezred elejének korszakváltása idején feltehető az utódoknak a kérdés: sikerül-e létrehozni az itt élő emberek hagyományához, az európai kultúrához illeszkedő, a korszerű technikai, gazdasági keretekhez alkalmazkodó erős, de polgárai szabadságát tiszteletben tartó államot? - folytatta az MDF-es politikus Csepelen, az MDF helyi szervezete által állított Szent István-emléktáblánál. Az eseményen Katona Kálmán mellett koszorút helyezett el az emléktáblánál Tóth Mihály, a kerület szocialista polgármestere is.

Demszky Gábor főpolgármester ünnepi beszédében Budapestre hívta dolgozni a határon túli magyar fiatalokat. Demszky szerint ugyanis sokan, köztük politikusok is, egyáltalán nem örülnek a külföldieknek. "Még akkor sem, ha ők nagyobb részt határon túli magyarok. Ők azok a politikusok, akik Erdélyben magyar testvéreinknek, Budapesten pedig olcsó román munkásoknak nevezik ugyanazokat a magyar embereket" - jelentette ki. "Augusztus 20-án arra bíztatom tehát a határon túli magyar fiatalokat, hogy jöjjenek minél többen át, dolgozzanak itt, vállalkozzanak Budapesten. Hozzák a feleségüket, a férjüket, a családjukat" - hangoztatta a főpolgármester, majd hozzáfűzte: "Budapesten minden egyes nap háromezer négyzetméternyi lakás épül átlagosan, rájuk várnak ezek a lakások, többek között".