Egy zuglói házban az udvari illemhelyek lezárásával akarnak biztonsági őrök elűzni hét családot. A biztonsági cég azután döntött erről, hogy nem sikerült kilakoltatni korábban a családot a házból, amit a helyi önkormányzat egy francia cégnek adott el.

Áldatlan állapotokat okozott abban a zuglói házban, ahol jogvédők megakadályozták hét család kilakoltatását az, hogy biztonsági őrök lezárták az érintettek elől az udvari illemhelyeket és a kukákat. A lakók a szomszédos italboltba járnak vécére és a ház sarkában gyűjtik a szemetet.

Ahogy arról a Roma Sajtóközpont korábban már beszámolt: a múlt héten értesítés és szabályos végzés nélkül akart utcára tenni hét családot egy biztonsági cég Budapesten egy zuglói épületből, amelyet az önkormányzat korábban eladott egy francia tulajdonú cégnek. Jogvédők akadályozták meg a csaknem két tucat ember, köztük kilenc gyerek kilakoltatását. A vagyonvédelmi cég, a Blade 03 Kft ügyvezetője, Nagy István akkor a Roma Sajtóközpontnak úgy nyilatkozott: a kilakoltatást, mindenképpen végrehajtják, megtalálva ennek jogi módját. Azóta a cég drótkerítéssel zárta körbe az épület bejáróját, megakadályozva, hogy az utcafronton lakók eljussanak az udvari mellékhelyiségekhez és a kukákhoz. A családok a szomszédos italboltba járnak WC-re, és jobb híján a ház sarkában gyűjtik össze a szemetet.

Az egyik lakó elmondta: a biztonsági őrök felszólították őket, hogy legkésőbb szeptember közepéig hagyják el az épületet. Láng Márta a kerületi önkormányzat szociális bizottságának elnöke nem tudott arról, hogy lenne jogerős bírósági végzés vagy jegyzői határozat a családok kilakoltatásáról. Ugyanakkor azt mondta: a családoknak mindenképp el kell hagyniuk a házat, mert önkényesnek minősülnek. A lakásgazdálkodási osztály vezetője, Karácsonyi István pedig azt közölte: az önkormányzat nem foglalkozik az érintett hét családdal, "az ő sorsuk nem kérdés." A családokat képviselő Roma Polgárjogi Alapítvány igazgatója, Setét Jenő az emberi méltóságot súlyosan sértőnek tartja az illemhelyek lezárását, és úgy véli: az önkormányzatnak teljesíteni kellene a szociális gondoskodással kapcsolatos kötelezettségeit.

Lakatos Elza, Roma Sajtóközpont