Azonnali vizsgálatot rendelt el a kormány a vasárnap esti vihar miatt, amelynek következtében hárman meghaltak, és - az egészségügyi miniszter szerint - mintegy 300-an megsérültek. A halottak között van egy tizenkét éves kislány is. A vihar kitörése után a belvárosban pánik tört ki, kaotikus állapotok uralkodtak. Demszky Gábor főpolgármester nem érzi magát felelősnek, szerinte "a főváros csak eltakarító munkás az ügyben". Meteorológusok előre jelezték a vihar közeledtét, a jelenleg rendelkezésre álló információk szerint azonban senki nem tett semmit

A miniszterelnök "azonnali, gyors és alapos" vizsgálatot rendelt el a vasárnap esti budapesti vihar miatt - közölte hétfőn délelőtt a kormányszóvivő. A vizsgálat feladata tisztázni, hogy az időjárásra vonatkozóan milyen előrejelzések álltak rendelkezésre, valamint azt, lett volna-e lehetőség arra, hogy az eredeti forgatókönyvtől eltérjenek - közölte a szóvivő. Hozzátette: a vizsgálatot Szilvásy György kancelláriaminiszter vezeti.

A vihar nem volt váratlan, az [origo] időjárásrovatáért felelős ICI Interaktív Meteorológia már péntek este jelezte a vasárnap délutántól várható viharokat, majd szombat estétől kezdődően egész vasárnap folyamán figyelmeztetett a várható veszélyre. Több mint fél órával a vihar kitörése előtt "Nagy sebességgel közeledik a vihar" címmel közölt előrejelzést. Az Országos Meteorológiai Szolgálat - amely ugyancsak előre jelezte a vihar közeledtét - eredetileg délelőtt 10 órakor tartott volna sajtótájékoztatót az ügyben, ezt azonban a vizsgálat miatt elhalasztották.

Demszky: elkerülhető lett volna a tragédia

Demszky Gábor nem tartja magát felelősnek a történtek miatt - közölte hétfő délutáni sajtótájékoztatóján a főpolgármester, aki szerint az állami ünnep lebonyolítása kormányzati kompetencia. Demszky szerint ugyancsak a kormányzati hatáskör a felelősség megállapítása is. A főpolgármester hozzátette: a történtekről nem kapott tájékoztatást sem az Országos Mentőszolgálattól, sem más szervezettől, így beavatkozni sem tudott volna. "A főváros csak eltakarító munkás az ügyben" - tette hozzá Demszky Gábor.

A főpolgármester még éjszaka - a fővárosi védelmi bizottság ülése után azt nyilatkozta: "Amennyiben a tűzijáték szervezői az Országos Meteorológiai Szolgálat 20 óra körül kiadott előrejelzésére hivatkozva lemondták volna a tűzijátékot, akkor nem következtek volna be a halálos tragédiába torkolló balesetek. Alapos vizsgálatnak kell kiderítenie a tűzijáték rendezésének, a lemondás elmaradásának körülményeit". A tűzijátékot rendező Nexus Reklámügynökség Kft.-nél megkeresésünkre azt mondták, a Miniszterelnöki Hivatal délutáni tájékoztatójáig nem nyilatkoznak az ügyben. A kormányszóvivő 17 órakor tart sajtótájékoztatót.

Schőn Péter, a BRFK kommunikációs osztályvezetője az [origo] kérdésére válaszolva elmondta, hogy a fővárosi rendőrség feladata az augusztus 20-i ünnepség programjainak egész napos rendezvénybiztosításta volt, ezért folyamatosan kaptak időjárási előrejelzést az Országos Meterológiai Szolgálattól. A közelgő esti veszélyről szóló értesítést a rendőrség - Schőn megfogalmazása szerint - "nem sokkal" a vihar bekövetkezte előtt kapta meg.

A pirotechnikus csak a rádiót hallgatta

A tűzijáték egyik pirotechnikai felelőse, Pataki István az MTI-nek nyilatkozva elmondta, a Gellért-hegyről indított rakétákat fellövő pirotechnikusok nem rendelkeztek hivatalos meteorológiai előrejelzéssel a tűzijáték idejére, mivel azt nem is kötelező beszerezniük. Ezért csak a rádió híreire hagyatkoztak a program indításakor. Hozzátette: amikor a vihar a Gellért-hegy fölé ért, 9 óra 10 perc körül, leállították a tűzijátékot és közel nyolc-tíz percen át nem lőttek fel rakétákat, később azonban, amikor úgy látták, hogy csendesedett a szél, befejezték a programot.

A pirotechnikus azt mondta, a szervezőknek, a katasztrófavédelemnek vagy a tűzijátékot engedélyező tűzoltóságnak és rendőrségnek lett volna joga a rendezvény előtt lefújni a programot. Pataki szerint amennyiben erre csak röviddel a tűzijáték előtt került volna sor, akkor is bekövetkeztek volna a balesetek, hiszen a tömeg már jóval a program kezdete előtt elfoglalta helyét a rakparton és környékén.

A katasztrófavédelem nem kapott pontos előrejelzést az Országos Meteorológiai Szolgálattól a vasárnapi esti budapesti vihar előtt - közölte az MTI-vel a katasztrófavédelem szóvivője hétfőn reggel. Olyan jelzést kaptunk, hogy erős vihar várható, de abban nem szerepelt konkrétan Budapest, illetve az sem, hogy az pontosan mikor várható - mondta Dobson Tibor. Hozzátette: véleménye szerint a milliós tömeg aligha tudta volna időben elhagyni a helyszínt, ha az utolsó pillanatban lefújják a tűzijátékot, ami egyébként nem a katasztrófavédelem feladata. A katasztrófát az okozta, hogy a vihar éppen egy tömegrendezvényen csapott le - jegyezte meg.

A felelősséget firtatta a fideszes Lázár János, az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottsága fideszes elnöke is hétfői sajtótájékoztatóján. A tűzijátékot szervező Miniszterelnöki Hivatalban meg kell lennie annak a személynek, aki döntéseket hozhatott volna a tűzijáték előkészítése, vagy a rendezvény idején. A képviselő hangsúlyozta, a vonatkozó jogszabályok szerint, ha vihar közeledik, a tűzijátékot nem lehet megtartani, illetve amennyiben mégis elkezdődött, le kell azt állítani. Lázár János elmondta: a 155/2003-as, a polgári célú pirotechnikai tevékenységek felügyeletéről szóló kormányrendelet rendelkezik arról, hogy erős szélben a pirotechnikai termékek felhasználását el kell halasztani, s amennyiben elkezdték a tűzijátékot, azt le kell állítani.