Még mindig nem állt teljesen helyre a fővárosi közlekedés a vasárnap esti vihar óta. Több troli rövidített útvonalon közlekedik, és néhány villamosjáratot is buszok pótolnak egy-egy szakaszon. A vasárnap esti viharban a lezuhanó fatörzsek vezetékeket és villanyoszlopokat rongáltak meg. Az autós közlekedésben is fennakadást okozhatnak a vihar miatti munkálatok.

Délután 2 óráig átadják a forgalomnak a budai és a pesti alsó rakpartot, miután megtisztították azokat az éjszakai vihar törmelékeitől - közölte a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. szóvivője. Szegedi Péter közölte, hogy a károk rendkívül jelentősek.

A közterület-fenntartók reggelig több száz köbméter letört gallyat és a tűzoltóság által feldarabolt fát szállítottak el, s ezt a munkát nappal is folyamatosan végzik - mondta Szegedi Péter, hozzátéve, hogy az előzetes felmérések szerint mintegy háromezer köbméter faágat, illetve hulladékot szállítanak el hétfőn.

A Fővinform közlése szerint több útvonalon letört faágakat kell kikerülni, illetve hordalék borítja az útburkolatot. Erre számíthatnak az autósok a Hűvösvölgyi úton és a Bécsi úton.

A BKV hétfő délelőtti közleménye szerint az augusztus 20-i esti vihar miatt szinte néhány perc alatt megbénult a főváros közlekedése. A tömegközlekedésben a legnagyobb problémát a trolibusz- és villamosfelsővezeték-szakadások, károk okozták.

Sok helyen a felsővezetékre dőltek a fák, és faágak rongálták meg a vezetéket, néhány helyen az oszlopkárok és a jelzőlámpás működésben okozott károk is nehezítették a közlekedési helyzetet. Körülbelül 40 helyen volt olyan fizikai akadály, amely ellehetetlenítette a kötöttpályás járművek haladását.

A 21 óra után pár perccel érkezett vihar miatt teljesen megbénult a 6 trolibusz- és 16 villamosjárat közlekedése. A vonalak egy részén - ahol lehetőség volt rá - rövidebb útvonalon jártak a kötöttpályás járművek, de sok járatot autóbusszal pótoltak. A tűzijáték környékének elhagyását segítette, hogy már egész vasárnap újra teljes vonalán járt a 2-es metró, és egész éjjel folyamatosan közlekedtek a 4-es és 6-os villamosok.

A károk helyreállítása a vihar óta folyamatosan történik. Hétfő reggel néhány vonalon még rövidebb közlekedéssel és autóbuszpótlással indultak be a járatok (2-es, 3-as, 17-es, 19-es, 62-es villamosok, 70-es, 74-es, 78-as, 83-as trolibuszok és a Margit-szigeti 26-os autóbusz). A metró és a HÉV közlekedésében különösebb akadályozás nem volt.

Hétfőn 10.30-tól már csak négy vonalon van a megszokottól eltérő forgalmi rend. A 70-es és 78-as trolibuszok rövidebb útvonalon, a Kossuth tér helyett a Kálmán I. utcáig járnak. A 3-as és a 62-es villamosok is szintén rövidebb útvonalon, a Liget térig járnak, a fennmaradó szakaszon autóbuszok közlekednek. A 83-as trolibuszt bár reggel még autóbuszok pótolták, 11-től már teljes vonalon újra járnak a trolik.

A BKV közleménye szerint egész éjjel és jelenleg is a cég 300 munkatársa dolgozik azon, hogy mielőbb mindenütt helyreálljon a menetrendszerű közlekedés. A károk felmérése még jelenleg is folyik.