"Másfél éves kisgyerekünkkel rohantunk, a babakocsit vitte a szél. Borzasztó volt. Ilyet még sosem éltünk át!" - írta egyik olvasónk a tűzijáték alatti viharról. Több ezer ember próbált meg egyszerre elmenekülni a Duna-partról, sokan egymást taposták össze. "Próbáltunk előrébb jutni, de nem sikerült. Ekkor egy erős ütést éreztem a fejem hátsó részén. Egy faág fejbevágott. Abban a pillanatban azt hittem, hogy mindenki ott fog meghalni" - írta egy másik olvasónk. Olvassa el összefoglalónkat az olvasók beszámolóiból!

A belvárosban tartózkodó tudósítók vasárnap este pánikról, kaotikus állapotokról és nagyon sok sérültről adtak hírt Budapest több pontjáról. A hatalmas vihar miatt több ház ablaka kitört.

"Egy perc se telt el és már egyátalán nem látszódott a Gellért-hegy" - mondta a vihar kezdetéről egy fiatalember, aki a pesti rakpartról szerette volna nézni a tűzijátékot. "Ahogy elkezdett az eső is esni, mindenki futni kezdett, biztos, hogy volt, aki megsérült" - tette hozzá.

A vihar elől menekülő emberek aluljárókba, mélygarázsokba futottak le. "A Ferenciek terénél az aluljáró megtelt, oda sokan már hiába próbáltak lejutni" - mondta az [origo]-nak egy fiatalember, aki az Erzsébet híd közeléből nézte volna a tűzijátékot. A Lánchídnál a híd alatti alagútba menekültek az emberek.

Az [origo] munkatársainak jelentése szerint az Erzsébet híd pesti végén álló tömeg a vihar kitörésekor a Kossuth Lajos utcán indult el menedéket keresve. Csak a hirtelen lezúduló hatalmas vízmennyiség és az erős széllökések miatt nem kezdtek el futni az emberek, így szerencsére nem történt emiatt baleset. A belvárosi templom tetejéről a szél tetőcserepeket sodort le. Aki tudott, az aluljáróba menekült, de a tömeg nagy része a Kossuth Lajos utcára és a Váci utcára özönlött.

Emelvény dőlt a nézőkre

Kaotikus jelenetekről számoltak be a Batthyány térről is, ahol legkevesebb két ember sérült meg, amikor a nézőkre dőlt a délutáni légi parádéról tudósító újságírók számára felállított emelvény. Súlyos és könnyebb sérültek vannak Budán, a Sándor-palota környékén is. A Sándor-palota és a mellette lévő épületek is megrongálódtak a budai Várban.

"Pillanatok alatt orkánerejű szél tombolt, futottunk valami menedék felé. A másfél éves kisgyerekünkkel rohantunk, a babakocsit vitte a szél. Borzasztó volt. Ilyet még sosem éltünk át! Az egyik irodaépület eresze alá tudtunk beszorulni, ahol a gyerekről lerángattuk a ruhát és átcseréltük szárazabbra. Iszonyatos volt, ahogy több ezer ember sikítva menekült egymás hegyén-hátán, a szülők ordibálták a gyerekük nevét, keresték őket. Mondhatom, túléltük..." - írja Farkas István, akit családjával a Boráros tér környékén ért a vihar.

Fotó: Hajdú D. András

Két fiatal, akik a Jászai Mari térnél nézték volna a tűzijátékot, amikor elkezdődött a vihar, elmondták, hogy az erős szél feldöntött egy mobilvécét, amelynek tartalma a járdára ömlött. A fiatalok hiába kerestek menedéket a híd alatt, és az aluljárókban addigra mind tele lett a vihar elől menekülő nézőkkel, ahogy a környező kávézók és gyorséttermek is. "Széjjel áztunk" - mondta egyikük a telefonba. A Nyugatinál alig lehetett a metróba lejutni, ezért, mint elmondták, felmerült, hogy inkább vonattal utaznak Észak-Pestre, de a vonat is vagy negyven percet késett.

A Budai Várból nézte a tűzijátékot tizenöt éves olvasónk, Czakó Zsófia. A környéken - amikor kitört a vihar - mindenki pánikba esett, de ő elmondása szerint "csak állt, és várt". "Amint kiértem a palota lépcsőjétől a Siklóhoz, nagy meglepetés fogadott engem, és a tömeget is. Bokáig érő víz várt minket... Eközben a vihar egyre erősebb lett. Próbáltunk előrébb jutni, de nem sikerült. Ekkor egy erős ütést éreztem a fejem hátsó részén. Egy faág fejbevágott. Abban a pillanatban azt hittem, hogy mindenki ott fog meghalni. Egyszerűen nem tudom leírni, hogy milyen érzés volt" - számolt be.

A szélvihar felkapta a sörsátrat

A Péterfy Sándor utcai kórházban fekvő egyik beteg az [origo]-nak elmondta: a szélvihar akkora volt, hogy a rakparton oszlopaival együtt felkapott egy sörsátort. A férfi barátnőjét próbálta védeni, így a repülő tartóoszlop őt találta el, a férfinak több bordája, valamint a lapockája eltört. A 25 év körüli férfi elmondta: amikor magához tért, elindult a villogó fények - egy rendőrautó - felé. A rendőrök azonban nem vitték kórházba a sérültet, arra hivatkozva, hogy nem hagyhatják el a helyszínt. A férfit így egy másik rendőrautó vitte a Rókus kórházba, onnan azonban az ügyeletes Péterfy utcai kórházba irányították a sérülteket szállító rendőröket.