A tűzijátékot szervező cég szerint a vihar kitörése után sem utasította őket senki a tűzijáték leállítására - mondta a Népszabadságnak adott interjújában a Nexus Kft. ügyvezetője. A cég szerint a négy halálos áldozatot követelő viharpánik oka az volt, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat nem tájékoztatta időben a katasztrófavédelmet. A kormányzati vizsgálat eredményeként egy főosztályvezetőt és egy tűzoltót kirúgtak, egy meteorológus és két katasztrófavédelmis ellen fegyelmit indítottak.

A vasárnap este óta tartó hallgatás után megszólalt a tragikus követmezményekkel járó tűzijáték szervezője, a Nexus Kft. ügyvezetője. Simon Gábor a Népszabadságnak adott interjújában közölte, a rendezvény irányítóközpontjában ott voltak a rendőrség és a katasztrófavédelem képviselői is, és nem kaptak olyan utasítást a megbízó - vagyis a Miniszterelnöki Hivatal részéről - részéről, hogy álljanak le.

Simon elmondta: a tűzijátékot a rendezvény lebonyolítói közül kizárólag az azt irányító pirotechnikusok állíthatták volna le, akik ezt 6-8 perccel a műsor kezdete után meg is tették. A szervezők végül azért döntöttek a tűzijáték folytatása mellett, mivel úgy vélték, hogy megelőzhető a baj, ha nem egyszerre indul haza a tömeg.

A cégvezető szerint nem igaz az, amit az Országos Meteorológiai Szolgálat állít, vagyis hogy a szervezők nem kértek tőlük időjárási előrejelzéseket. "Egész nap kaptuk az általános jelzéseket a közeledő hidegfrontról, lehetséges záporokról" - mondta Simon Gábor, aki szerint azonban az a fő kérdés, hogy az OMSZ miért nem riasztotta időben az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságot. Mindezzel kapcsolatban az [origo] szerette volna megkérdezni az OMSZ vezetőjét, Dunkel Zoltánt. A környzetvédelmi minisztérium azonban vizsgálatot indított az ügyben, a vizsgálat végéig pedig sem a tárcánál, sem az OMSZ-nél nem kívántak nyilatkozni.

Simon Gábor szerint a nézők a tűzijáték miatt nem voltak veszélyben, a pirotechnikai eszközöktől nem sérült meg senki. Simon szerint az alvállalkozó, aki a tűzijátékot lebonyolította, világszínvonalú technikával dolgozott, amely minden szempontból kitűnőre vizsgázott.

Hiányosságok a tűzijáték-szerződésben 

Simon azt mondja, a Miniszterelnöki Hivatal kérte meg őket, hogy a vizsgálat lezárultáig ne nyilatkozzanak. A vizsgálat lefolytatásával megbízott Szilvásy György kancelláriaminiszter kedd délutáni sajtótájékoztatóján azt mondta, több mulasztást és hiányosságot állapítottak meg az augusztus 20-i, legalább négy halálos áldozatot követelő viharpánik ügyében. Ennek nyomán felmentették Bodor Tibort, a Miniszterelnöki Hivatal főosztályvezetőjét, aki a tűzijátékot szervező Nexus Kft.-vel kötött szerződést aláírta.

A vizsgálat megállapította ugyanis, hogy a kormány és a szervező cég közötti szerződés katasztrófatervében hiányosságok voltak. A terv nem szólt például arról, hogy előzetesen tájékozódni kell az időjárásról - mondta el a kancelláriaminiszter. (A Népszabadság  cégvezetővel készített interjújában ez a kérdés nem merült fel, a Nexus Kft. pedig az [origo] többszöri megkeresésére sem reagált eddig. Kedden munkatársunk elment a cég irodájához, de kitessékelték az épületből.)

Fegyelmi az e-mail miatt

Szilvásy elmondta, fegyelmi indul az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) ügyeletese ellen, mert nem ellenőrizte, hogy a viharról szóló riasztást tartalmazó e-mailt elolvasták-e az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon. A kancelláriaminiszter szavaiból kiderült: a vonatkozó kormányrendelet szerint a meteorológusoknak nemcsak e-mailben, hanem faxon és telefonon is le kell adniuk a szükséges jelzéseket - ez esetben a piros szintű riasztást. (Azt már hétfőn közölte a miniszter, hogy az OMSZ vasárnap este 19.39-kor küldött egy e-mailt az OKF-nek a közelgő viharról, az üzenetet azonban csak 23.30 körül, vagyis jóval a tragédia után olvasták el.) Ezzel kapcsolatban felmentették Nyitrai Béla tűzoltó alezredest is, akinek a katasztrófavédelem ügyeleteseként olvasnia kellett volna az e-mailt.

A kancelláriaminiszter közölte azt is, vizsgálják majd az OMSZ vezetőjének, Dunkel Zoltánnak, a katasztrófavédelmisek főigazgatójának, Tatár Attilának és helyettesének felelősségét is. Ezenkívül fegyelmit indítottak két katasztrófavédelmis osztályvezető, Bodnár Sándor és Demeter István ellen. Szilvásy ugyanakkor ezzel együtt úgy érvelt, hogy egyik szervezet sem jelzett előre olyan erősségű vihart, mint ami végül is bekövetkezett, és ez volt az egyik oka, hogy a rendezvényt nem fújták le korábban az illetékesek. Lamperth Mónika, a katasztrófavédelmi szerveket felügyelő önkormányzati és területfejlesztési miniszter ezenkívül pénteken bejelentette, hogy szükség van a riasztási rendszer felülvizsgálatára, aminek továbbfejlesztésére javaslatot kér az országos katasztrófavédelmi főigazgatótól.

Az államtitkárokat megkímélték

Szilvásy György csak két kérdést engedélyezett a sajtótájékoztatón, majd távozott. Ezzel lezárult a hétfőn délelőtt indított vizsgálat a legalább négy halálos áldozatot követelő augusztus 20-i viharpánik ügyében. A Fidesz kedden elfogadhatatlannak minősítette a lefolytatott vizsgálat eredményét, és felszólította Gyurcsány Ferencet, hogy független szakértők bevonásával azonnal vizsgálja meg Szilvásy György, valamint Demszky Gábor főpolgármester személyes felelősségét az ügyben. Az ellenzéki párt többször bírálta a vizsgálatot, amiért azt Szilvásy György vezette, aki elismerte, neki is jogában állt volna lefújni a tragédiába torkolló rendezvényt, amelyre egyébként épp az általa vezetett hivatal adott megbízást. A miniszter azonban arra hivatkozott, hogy nem voltak információi a közelgő veszélyről.

A kancelláriaminiszter közlése szerint a Miniszterelnöki Hivatalban rajta kívül még három személynek lett volna lehetősége leállítani a tűzijátékot: Bodor Tibor főosztályvezetőnek, Tóth Miklós szakállamtitkárnak és Gál J. Zoltán államtitkárnak, utóbbi azonban külföldön volt. Négyőjük közül végül a legalacsonyabb beosztású személyt küldték el.

A MeH illetékesei mellett lefújhatta volna a rendezvényt Demszky Gábor főpolgármester is, ő azonban hasonló módon érvelt, mint Szilvásy, nevezetesen, hogy nem kapott semmilyen előrejelzést a készülő viharról. Kiderült, egyedül a rendőrség kért információt az Országos Meteorológiai Szolgálattól, de ők is csak röviddel a rendezvény előtt, és akkor már nem látták értelmét lefújni. Pedig már péntek-szombaton lehetett tudni - az [origo] időjárásrovata is többször figyelmeztetett rá -, hogy viharok várhatók vasárnap délutánra, illetve estére.

Politikai felelősöket akar a Fidesz

A Fidesz azt kéri Gyurcsány Ferenc miniszterelnöktől, hogy még a szerdán nevezze meg az augusztus 20-i tragédia politikai felelősét és váltsa le a jogszabályban megállapított felelőst, Szilvásy György kancelláriaminisztert - jelentette be Navracsics Tibor. A Fidesz frakcióvezetője elmondta: a tragédia miatt senki sem ajánlotta fel lemondását, senki sem vetette fel politikai felelősségét, Gyurcsány Ferenc pedig hallgat.

Közben hárman is feljelentést tettek a vasárnap esti tűzijáték szervezésében és lebonyolításában résztvevők ellen. Két feljelentés gondatlan veszélyeztetés miatt az ügyészséghez érkezett. Kerekes Gábor ügyvéd pedig a Budapesti Rendőr-főkapitánysághoz fordult halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt.