Az egymásnak ellentmondó nyilatkozatok miatt vizsgálatot indított az állampolgári jogok országgyűlési biztosa azzal kapcsolatban, hogy kinek a feladata lett volna a négy halálos áldozatot követelő tűzijáték leállítása. A budapesti rendőrfőkapitány szerint a rendőrség szólt a tűzijáték szervezőinek a közelgő viharról, de csak percekkel a kezdés előtt. A szervező cég csak a délután lezáruló vizsgálat után akar nyilatkozni.

Vizsgálatot indított az állampolgári jogok országgyűlési biztosa azzal kapcsolatban, hogy kinek a feladata lett volna a legalább négy halálos áldozatot követelő augusztus 20-ai tűzijáték leállítása. A korábban erről az InfoRádiónak nyilatkozó Lenkovics Barnabás ombudsman az [origo]-nak a vizsgálatot azzal indokolta, hogy az ügyben érintett állami szervek - rendőrség, tűzoltóság, katasztrófavédelem, Országos Meteorológiai Szolgálat -, a kormány, valamint a főváros vezetőinek nyilatkozatait az egymásra mutogatások és ellentmondások jellemzik.

Lenkovics elmondta: az ombusdmani hivatal nem állampolgári bejelentés miatt, hanem saját hivatalából jár el az ügyben. A vizsgálat végeredménye 1-2 hónapon belül várható, ami az ombudsman szerint előreláthatóan fényt derít arra, hogy ki volt a felelős a tragédiáért, valamint hogy miért nem működtek jobban együtt az érintett szervek. Amennyiben pedig nem volt döntésre jogosult személy, a vizsgálat javaslatot tesz ilyen poszt megalkotására, hogy a jövőben elkerülhető legyen egy hasonló tragédia - tette hozzá Lenkovics.

A rendőrség szólt a szervezőknek

Megpróbáltuk megkérdezni a tűzijátékot szervező, a vihar óta hallgató Nexus Event Kft. illetékeseit arról, mennyiben érzik magukat felelősnek a történtekért, valamint arról, hogy miért nem állították le a tűzijátékot, miután a rendőrség értesítette őket a hamarosan kitörő viharról. A cég vezetőségét azonban nem értük el sem telefonon, sem személyesen, munkatársunkat pedig egy idő után kitessékelték a Nexus XII. kerületi irodájából. Csak annyit közöltek: a kormányzati vizsgálat lezárulása után közleményt adnak majd ki. A vizsgálat lezárásáról 16 órakor tart tájékoztatót a kancelláriaminiszter.

Gergényi Péter, Budapest rendőrfőkapitánya az MTV Nap-kelte című műsorában közölte kedden, hogy a rendőrség jelezte a szervezőknek a közelgő viharról szóló jelzést, de akkor már nem volt mit tenni. Gergényi szerint 20 óra 40 perckor a siófoki vízirendészek értesítették budapesti kollégáikat a viharról.

A BRFK munkatársai ekkor a meteorológiai szolgálattól és a székesfehérvári rendőröktől kértek tájékoztatást. Miután 20 óra 46 perckor mindkét forrás megerősítette a közelgő vihar hírét, azonnal riasztották a szervezőket és a Dunán tartózkodó hajókat. Emellett szóltak a tűzijátékot szervező Nexus Kft. egyik munkatársának is, de akkor már a rendőrfőkapitány szerint késő volt, mivel már csak percek voltak hátra a kezdésig.

Gergényi szerint ugyanis két, két és fél óráig is eltartott volna, mire a tömeget sikerül szétoszlatni. A BRFK vezetője megjegyezte, hogy a szervezők ennek ellenére elvileg megtehették volna azt, hogy mikrofonon keresztül tájékoztassák az embereket. Arra a kérdésre, hogy a rendőrök ezt miért nem tették meg, Gergényi azt mondta: a rendőrök nem álltak a mikrofonok közelében, ráadásul ez nem a rendőrök dolga lett volna.

Folyamatosan küldték a riasztást

Dunkel Zoltán, az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke a Nap-kelté-ben azt mondta, folyamatosan küldtek riasztásokat a katasztrófavédelemnek a közelgő viharról. Általános riasztást már vasárnap délelőtt is küldtek a viharról, majd később is, amikor délután öt óra körül a viharzóna "belépett" az országba. Hozzátette: a 19 óra 39 perckor küldött riasztásban szerepelt először, hogy a vihar a közép-magyarországi régiót érinti, de azt konkrétan nem tartalmazta, hogy Budapest központját is sújthatja. Dunkel Zoltán szerint azt, hogy a vihar intenzív zónája a tűzijáték helyszínét érinti, csak "az utolsó néhány tíz percben lehetett valószínűsíteni".

A kormányzati vizsgálat kiderítette, hogy a 19.39-kor elküldött riasztásról szóló e-mailt csak 23.30 körül olvasták el a katasztrófavédelemnél. Arra a kérdésre, miért nem gondoltak a meteorológiai szolgálat munkatársai arra, hogy visszajelzés hiányában az e-mailen történő tájékoztatás mellett telefonon is értesítsék a katasztrófavédelmet, Dunkel Zoltán azt mondta: "legközelebb esetleg be kell építeni egy visszajelzési rendszert".

A katasztrófavédelem szóvivője, Dobson Tibor hétfőn reggel azt mondta, nem kaptak pontos előrejelzést az Országos Meteorológiai Szolgálattól a vasárnapi esti budapesti vihar előtt. Olyan jelzést kaptunk, hogy erős vihar várható, de abban nem szerepelt konkrétan Budapest, illetve az sem, hogy az pontosan mikor várható - fogalmazott korábban Dobson Tibor. Dobson később, hétfőn este a Magyar Televízió Az Este című műsorában  úgy pontosított: vagy szerverhiba okozhatta, hogy nem nézték meg idejében az e-mailt, vagy munkatársuk figyelmetlensége miatt nem vették észre a fontos üzenetet. Azt azonban még nem tudta megmondani, hogy a két lehetőség közül melyik fordult elő.

Szilvásynak is volt joga

A vasárnap esti budapesti viharral kapcsolatos kormányzati vizsgálat feladata tisztázni, hogy az időjárásra vonatkozóan milyen előrejelzések álltak rendelkezésre, valamint azt, lett volna-e lehetőség arra, hogy az eredeti forgatókönyvtől eltérjenek. A vizsgálatot Szilvásy György kancelláriaminiszter vezeti, aki a megfelelő információk birtokában saját maga is jogosult lett volna leállíttatni a rendezvényt. A Fidesz szerint ezért nem lenne szabad, hogy Szilvásy vezesse a vizsgálatot. Az ellenzéki párt közölte azt is, a jogszabályok alapján - egy 2005-ös kormányrendelet szerint az állami ünnepek lebonyolításának felelőse a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter - egyértelmű, hogy az augusztus 20-i tűzijáték alatt bekövetkezett katasztrófáért Szilvásy Györgyöt és Demszky Gábor főpolgármestert terheli a felelősség.