Több napilapban is kritizálják az országos, földi sugárzású televíziókat, hogy a tűzijáték alatt lejátszódott természeti katasztrófáról csak órákat késve sikerült tudósítaniuk. A tévések állítják: a riadólánc működött, az adott körülmények között nem nagyon tudtak volna gyorsabban dolgozni, a tömegével érkező információkat pedig meg kellett szűrniük a hiteles tájékoztatás érdekében.

"Miközben az elektronikus sajtó dühödten és harciasan követeli a katasztrófatervet a kormánytól, meteorológustól, mentőtől és tűzoltótól, addig maga képtelen volt e katasztrófa során ellátni alapvető feladatát, az informálást és tájékoztatást" - írta Horvát János újságíró a keddi Népszabadságban a hazai televíziókról.

A jelenleg a Sport TV-t vezető, korábban az MTV-nél dolgozó Horvát szerint nem látszik, hogy a nagy országos televízióknak lenne katasztrófatervük, amely a vasárnapihoz hasonló esetekre gyors reagálást tesz lehetővé, és akkor is működik, ha az adott pillanatban üres a szerkesztőség. Nem érti, hogy miért késtek ennyit a hírek és miért nem tájékoztatták az embereket, hogy kikhez fordulhatnak segítségért.

"Breaking news"-zal leggyorsabban a Hír TV jelentkezett egy órával a tűzijáték kezdete után, mely annak ellenére is dicséretet érdemelt Horvát Jánostól és a Magyar Nemzettől, hogy néhány tárgyi tévedés becsúszott a tudósítások közé. Az MTV egy és háromnegyed, a TV2 és az RTL Klub pedig majdnem három órával az első rakéták kilövését követően sugározta rendkívüli hírműsorát.

"A TV2 nem hírtelevízió, ennek ellenére a lehetőségekhez képest gyorsan és profi módon reagált a kialakult katasztrófahelyzetre, miután a vihar miatt meg kellett szakítanunk a közvetítést - mondta az [origo]-nak Rényi Ádám, a TV2 PR-csportvezetője. - Nálunk jól működött a riadólánc: noha az esti fél hetes Tények után vasárnap már nincs több hírműsor, az ügyeletes szerkesztő, észlelve a katasztrófahelyzetet, további két mozgó stábot rendelt ki helyszínre. Egy már korábban kint volt, mert eleve forgatott volna az az eseményről és a várható forgalmi dugókról. Amikor a Tények rendkívüli adása röviddel éjfél előtt bejelentkezett, már komplett anyagaink voltak, hiteles infókkal."

Kotroczó Róbert, az RTL Klub hírigazgatója szerint is érdemtelen a kritika: "Eltartott egy ideig, amíg lettek képi információink. A viharból nekünk is csak kárunk származott. A tűzijátékot közvetítő kamerák közül azok nem áztak be, melyek fixált helyen voltak eget kémlelő objektívvel. Szabad közvetítőkocsink nem volt, hiszen azt a tűzijáték rögzítésére kötöttük le. Ezenkívül nagyjából este 11 órára lehetett csak ellenőrizni, hogy a beérkező hírek közül melyik valós. A munkatársak riadóztatása a belpolitikai szerkesztőn keresztül a szokott rend szerint történt: mire pontos információink lettek a tragédiáról, négy-öt riporter és a hozzá tartozó stáb volt úton a helyszínekre, így a TV2-vel nagyjából egy időben, kicsivel hosszabban jöttünk ki a rendkívüli hírekkel."

Az MTV szintén csak a betervezett esti konzerv - az Ének a csodaszavasról című magyar rajzfilm - levetítése után, 22.47-kor sugározta a híradó első rendkívüli kiadását, amit az éjszaka még további három követett. A képernyőn feliratozva - a többi országos tévéhez hasonlóan - azonban már korábban is szolgáltattak híreket. Kert Attila, a közszolgálati csatorna hírigazgatója méltánytalannak érzi Horvát támadását épp abban lapban, amely technikai okokból hétfőn csak tíz sorban, kép nélkül tudott beszámolni a katasztrófáról.

Kert elmondta: az MTV és a TV2 műholdas közvetítési rendszert épített ki, az RTL Klub pedig optikai szálon adta a jeleket: az, hogy az előbbi az időjárás miatt összeomlott, bármelyik tévétársasággal megeshetett volna, de így csak egyetlen kereskedelmi adónak volt képe végig a tűzijátékról. A tömegben mobilkamerákkal eleve több operatőre is kint volt az MTV-nek, másokat pedig rögtön kiküldtek, ahogy észlelték a helyzet komolyságát. "Mire lettek képeink, addigra az információinkat is pontosítani tudtuk" - mondta Kert, aki szerint az éjszakai híradók teljesen vállalhatóak voltak, különösen, hogy az első kettővel megelőzték a kereskedelmi csatornákat. Ha viszont egy órával korábban jelentkeznek be, nem tudtak volna szóbeszédnél többet mondani" - fűzte hozzá a hírigazgató.

Bogár Zsolt