Félbeszakította a rendőrség hétfőn a százhalombattai Summerfest fesztivál záróünnepségét, mivel veszélyes pirotechnikai eszközök voltak a színpadon. A szervezők szerint a tűzijáték nem volt veszélyesebb, mint a tortákon használt csillagszórók.

A rendőrök a három és fél órásra tervezett rendezvény vége előtt tíz perccel vették körül a színpadot hétfő este. A fellépést azzal indokolták, hogy az emelvényen elhelyezett tűzijáték emberéletet veszélyeztet.

A pirotechnikai eszközöket azonban már a műsor kezdete előtt hatástalanították, így csak a szerkezet dobozai voltak a színpadon. A hatástalanításra a köztársasági őrezred munkatársai kérték meg a szervezőket, akik háromszor is átvizsgálták a helyszínt az esemény előtt, mivel az eredeti tervek szerint Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke is részt vett volna az ünnepségen.

Szigetvári József, a fesztivál igazgatója kedden azt mondta, hogy a kifogásolt szikraszökőkút nevű tűzijáték nem veszélyesebb, mint a tortákon használatos csillagszórók. A fesztiváligazgató szerint az augusztus 20-án Budapesten történt tragédia késztethette a város rendőreit a szokásosnál erősebb fellépésre.

Kallós Csaba, a rendezvény pirotechnikusa az MTI-nek elmondta, hogy négy, az Országos Rendőr-főkapitányság által bevizsgált szikraszökőkutat telepített a színpad szélére. A születésnapi tortáknál használt tűzijátékhoz hasonló eszköz néhány másodpercig bocsát ki tüzet. A pirotechnikus szerint ez a fajta tűzijáték az úgynevezett I-es kategóriába tartozik, tehát nem kell külön engedélyt kérni a használatához.

A Pest megyei Rendőr-főkapitányság az MTI-nek elmondta: a rendőrség azért állította le a már három órája tartó műsort hétfőn éjjel, mert a pirotechnikus nem tudta igazolni a színpadon lévő szerkezetek eredetét, nem tudta az engedélyét bemutatni, valamint az anyagok besorolását sem lehett megállapítani.

Az indítószerkezetet a szervezők a rendőrök felszólítására valóban leszerelték a program kezdete előtt, ez azonban nem azt jelentette, hogy a színpadon maradt eszközöket teljesen hatástalanították volna.