Az MSZP-ben csalódott választók az elmúlt hónapban a Fideszhez pártoltak át a Medián közvélemény-kutatása szerint, amelyet a hvg.hu ismertet. Az MSZP utoljára az európai parlamenti választások után volt ennyire lemaradva a legnagyobb ellenzéki párttól. Az SZDSZ és az MDF be sem jutna a parlamentbe a jelenlegi támogatottsága alapján.

Augusztusban nemcsak tovább esett a kormánypártok népszerűsége, de már egyértelmű, hogy sok korábbi baloldali szimpatizáns a Fideszhez pártol át - derül ki a Medián felméréséből, melyet a hvg.hu ismertet. Az MSZP támogatottsága már a megszorító intézkedések bejelentése óta folyamatosan csökkent, de a többség eddig inkább a bizonytalanok táborát gyarapította. Ebben a hónapban viszont megugrott a legnagyobb ellenzéki párt támogatottsága.

A legfrissebb adatok szerint a választópolgárok 40 százaléka szavazna a Fideszre, míg 26 százaléka adná a voksát a szocialistákra, a biztos szavazók körében ez az arány 56-35 a Medián adatai szerint.

Ilyen nagy ellenzéki fölényt a közvélemény-kutató cég utoljára az MSZP által elbukott európai választások után mért. Az MDF és az SZDSZ egyaránt a parlamentbe jutási küszöb alatti, 3 százalékos támogatottsággal bír a biztos szavazók körében.

Ugyanez a tendencia jellemző a politikusok támogatottságában is: a kormánypárti politikusok népszerűsége tovább csökkent, igaz, kisebb mértékben, mint az előző hónapokban. Jelentősen megugrott viszont Orbán Viktor népszerűsége, az ellenzéki párt elnöke jelenleg a negyedik legnépszerűbb politikus Dávid Ibolya, Sólyom László és Szili Katalin után. Gyurcsány Ferenc a lista tizenkettedik helyén található.