Két- és fél millió forintba került annak a férfinak a fogvatartása, aki más helyett töltötte le a börtönbüntetést a Bács-Kiskun Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben. A büntetés-végrehajtás kártérítést szeretne.

Polgári peres úton szeretné érvényesíteni kárigényét a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága azzal a férfival szemben, aki más helyett töltötte le a börtönbüntetést. Biczó László, a büntetés-végrehajtás országos parancsnokának általános helyettese az MTI-nek azt mondta, hogy két- és félmillió forintos kárigényt nyújtanak be.

Augusztus 16-án derült ki egy telefonos bejelentés alapján, hogy egy jogerősen elítélt személy helyett más ülte le a kiszabott büntetést. Az orgazdaságért egy év tíz hónapra ítélt férfi helyett más volt börtönben, s neki kíváló magaviseletéért, 11 hónap után mérsékelték büntetését, majd szabadon engedték. Fogvatartása 2,5 millió forintba került, ami napi, mintegy 7400 forintot jelent "teljes ellátással", őrzéssel együtt.

Az álfogvatartott személyazonosságának megállapítása miatt ismeretlen tettes ellen tettek feljelentést a rendőrségen, a bűncselekmény minősítése pedig a rendőrség dolga  - mondta el Biczó László az MTI-nek augusztus 23-án. Korábban azt nyilatkozta, mivel feltételezhető, hogy a férfi hamis irattal igazolta magát elítéltként, a közokirat-hamisítás mellett a bűnpártolás gyanúja is felmerül az esettel kapcsolatban.

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) ezt követően vizsgálatot indított. A jogszabályi hátteret vizsgálják. Ezt teszi a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) is, ahol az önként bevonuló, úgynevezett első bűntényes fogvatartottak személyazonosságának felülvizsgálatával foglalkoznak.

A vizsgálat folyamatban van, azt rövid időn belül lezárják.- nyilatkozta az IM sajtóosztálya, a másik vizsgálattal kapcsolatban pedig Biczó László közölte, hogy hétfőre lesz végleges eredmény, de az eddigi adatok alapján nincs másik álfogvatartott büntetés-végrehajtási intézetben. Az ügyben illetékes bírót értesítették az igazi elítélt körözésének elrendelése miatt és tudomása szerint azt már el is rendelték.

[origo]/MTI