A gyógyszerfogyasztás visszaszorítása érdekében az egészségügyi miniszter szerint indokolt lenne, hogy a jelenleg ingyenes gyógyszerekért a jövőben minimális térítési díjat kelljen fizetni. Molnár Lajos szerint gyógyszerek ingyenességéről, valamint a tb-fizetés ellenőrzéséről augusztus végéig dönt a kormány.

Az egészségügyi miniszter szerint indokolt és hatékony lépés lenne, ha bevezetnék, hogy a jelenleg ingyenes gyógyszerekért a jövőben minimális térítési díjat kelljen fizetni. Molnár Lajos erről a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában beszélt szerdán.

Az ingyenesség növeli a gyógyszerfogyasztást, amelynek mértéke óriási Magyarországon - mondta Molnár Lajos azzal kapcsolatban, hogy az egészségügyi reformmal foglalkozó Zöld könyvről augusztus 31-ig születik döntés, amely tartalmazza többek között a gyógyszertámogatások átalakítását is.

Molnár Lajos a tévéműsorban beszélt arról is, hogy augusztus 31-re lesz döntés a biztosítás-felügyelet létrehozásáról. Ennek célja, hogy az a mintegy félmillió ember, akik jelenleg nem fizetnek tb-járulékot, a jövőben ezt ne tehessék meg.

A tárcavezető szerint a felügyelet ellenőrzi majd, hogy mire használják a befizetett járulékösszeget, mert annak az egészségügyi rendszerben a lehető legjobban kell hasznosulnia. A biztosítás-felügyelethez tartozna a nyilvánosság garantálása is, vagyis az, hogy az emberek képet kapjanak arról, melyik kórház hogyan dolgozik.

Az egészségügyi miniszter elmondta: augusztus végéig a kórházi struktúra átalakításáról is döntenek, vagyis arról, hogy miként változtassák meg és tegyék hatékonyabbá a jelenlegi területi arányokat. Megjegyezte, hogy Budapesten háromszor annyi kórház és orvos van, mint Borsodban vagy Szabolcsban.