Ombudsmanhoz fordult a MTV hírigazgatója azzal kapcsolatban, hogy Pálffy István, a közszolgálati televízió híradójának műsorvezetője jegyzetet olvasott fel a Magyar Rádióban. Ebben a műsorvezető arról beszélt, hogy Magyarország jelenleg a tatárjárásnál is rosszabb helyzetben van. A hírigazgató arra kiváncsi, hogy korlátozható-e a műsorvezetők szólásszabadsága.

Állásfoglalást kért Kert Attila, a Magyar Televízió (MTV) hírigazgatója az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettesétől, valamint a Magyar Újságírók Országos Szövetségétől (MÚOSZ) azzal kapcsolatban, hogy korlátozható-e a hírműsorokban közreműködők szólásszabadsága - közölte az [origo]-val a köztévé. 

Kert Attila többek között arra vár választ, hogy műsorkészítők más médiumokban véleményt nyilváníthatnak-e, valamint részt vehetnek-e politikai rendezvényeken. A hírigazgató az [origo]-nak elmondta: a fellépés oka, hogy Pálffy István, a közszolgálati televízió híradójának műsorvezetője jegyzetet olvasott fel a Magyar Rádió július 28-ai műsorában.

Pálffy ebben többek között arról beszélt, hogy Magyarország jelenleg a tartárjárás időszakánál is rosszabb helyzetben van. "Napról napra csökken az ereje, kevesebb a dolgozó embere, születő gyermeke, fogy a lakossága, miközben egyre több a felírt gyógyszere, abortusza, szaporodnak a betegségei és sokasodnak a halottai. Nem segít már ezen a többi magyar sem, a határokon túl. Valami végleg elromlott. Szeretet, szolidaritás, szinergia, egyik sem magyar kategória. Tatárt, törököt, Trianont még túléltük, de most, most veszélyben van a mi hazánk" - fogalmazott a híradó műsorvezetője.

A hírigazgató elmondta: a jegyzetet követően többen követelték Pálffy eltávolítását a köztévétől, de mivel a más médiumban történő véleménynyilvánításról nincs egységes szabályozás, így nem kívánt dönteni az ügyben. Kert hozzátette: ezzel az indokkal Aczél Endrét is el lehetne távoltani a köztévétől, mivel az újságírónak hetente többször jelennek meg publicisztikái a Népszabadságban.

Pálffy István az [origo]-nak azt mondta, hogy nem tudott arról, hogy a hírigazgató állásfoglalást kért az ügyben. A műsorvezető elmondta: szólásszabadság van, így bármiről lehet írni. A híradós hozzátette: soha nem volt konfliktus abból, hogy más médiumokban közéleti témákban megszólalt.

Szabó András