Máskor is küld majd várhatóan figyelmeztetéseket a Budapesthez közeledő viharokról a Főpolgármesteri Hivatal. A vihartájékoztatás rendszeresítésének oka az augusztus 20-ai tűzijáték utáni viharpánik, amelyben legkevesebb négyen életüket vesztették.

Várhatóan rendszeresek lesznek azok a figyelmeztetések, amelyekkel a Főpolgármesteri Hivatal a budapestieket tájékoztatja majd a készülő viharokról - közölték az [origo]-val a fővárosi önkormányzat sajtóosztályán.

A figyelmeztetésről külön döntés vagy jogszabály ugyan nem született, a vihartájékoztatás rendszeresítésének oka azonban szinte biztosan az augusztus 20-ai tűzijáték utáni viharpánik, amelyben legalább négyen haltak meg.  

Kedden a Főpolgármesteri Hivatal 17 óra után figyelmeztető felhívást adott ki a főváros felé tartó viharról. A közleményben többek között az szerepelt, hogy a katasztrófavédelem jelzése alapján zivatar várható, amelyet óránként 60-85 kilométeres szél kísér.

Ezért a főváros arra kérte a budapestieket, hogy a következő órákban lehetőleg zárt helyen tartózkodjanak. A vihar végül úgy vonult át a főváros felett, hogy nem okozott károkat. Mostanáig a Főpolgármesteri Hivatal nem adott ki rendszeresen ilyen figyelmeztetéseket, pedig idén nyáron is volt több, komoly károkat okozó zivatar augusztus 20-a előtt is.

Nagy visszhangot váltott ki, amikor a 2004 júniusában - pár nappal egy pusztító vihar után - a hivatal újabb közelgő veszélyre, tornádóra figyelmeztette a budapestieket, és arra kérte őket, ne menjenek ki az utcára, végül azonban a vihar elmaradt. Mindez a 2004-es európai parlamenti választás előtt történt, és Demszkyt azzal vádolták, hogy politikai tőkét akart kovácsolni a rendkívüli időjárási körülményekből.