Az elmúlt napokban többen is hányásos, hasmenés tünetekkel jelentkeztek a háziorvosoknál Szombathelyen. A Vas Megyei ÁNTSZ vizsgálatai alapján kiderült, hogy szalmonellabaktérium okozta a megbetegedéseket. A regisztrált betegek száma mára elérte a 148-at.

Az első tíz betegen végzett laboratóriumi vizsgálatok igazolták, hogy valóban szalmonellabaktérium okozta a tömeges megbetegedéseket Szombathelyen - nyilatkozta az MTI-nek dr. Stánicz Éva városi tiszti főorvos. Az elmúlt napokban a háziorvosoknál hasmenéses, hányásos panaszokkal jelentkező betegek vizsgálatát azonnal megkezdte a Vas Megyei ÁNTSZ. A 148 regisztrált beteg közül 47 szorult kórházi kezelésre. A betegek mindegyike szociális közétkeztetésben vett részt.

Feltételezik, hogy a megbetegedéseket a szombati menü részeként felszolgált diós sütemény okozta. Az ételeket három szombathelyi konyháról és egy cukrászüzemből szállították. Dr. Stánicz Éva elmondása szerint a konyhákon végzett vizsgálatok eredményei a hét második felére várhatók. A három főzőkonyha és a cukrászüzem működését a vizsgálatok végéig felfüggesztette a hatóság.

A szombathelyi szociális étkeztetésben mintegy 700 fő kap meleg ebédet, akiket a tisztiorvosi szolgálat munkatársai egyenként keresnek fel és kérdeznek ki tüneteikről. A kapott információk alapján csütörtökre akár kétszáz fölé is emelkedhet a felderített betegek száma, hiszen míg egy egészséges szervezetű embernél a betegség két-három nap alatt folyik le, az idősebb, legyengült személyeknél hosszabb, illetve súlyosabb tünetekkel jár a szalmonellafertőzés - mondta el a tiszti főorvos.