A Nemzeti Nyomozó Iroda vizsgál egy nemrégiben megjelent cigányirtásra biztató honlapot - adta hírül a Roma Sajtóközpont. A weboldalon ismét feltűnt az a cigányok irtására buzdító játék, melynek ügyében már korábban is nyomozás indult. Kaltenbach Jenő kisebbségi ombudsman szerint az újabb weboldal létrehozói közösség elleni izgatás bűncselekményét követték el.

Új, a romák kiirtására buzdító honlap jelent meg a világhálón. A horogkereszttel és más náci szimbólumokkal dekorált honlap fejlécén Horváth Aladár roma polgárjogi politikus látható pirossal áthúzva. Alatta ismét letölthető a már korábban megjelent Oláh Action cigányirtó játék, melyben Magyarország megyéiből kell likvidálni a romákat.

A főoldalon cigányveréseket bemutató orosz videókat és egy magyarországi együttes a cigányok megölésére buzdító dalait lehet letölteni. A fórum rovatba "kreatív ötleteket" várnak a készítők arra, hogyan lehet romákat ölni. A honlapra egy magát "most még békés" hungaristának nevező ismeretlen hívta fel roma szervezetek figyelmét elektronikus levélben, felszólítva őket, hogy két-három éven belül hagyják el az országot, vagy "számoljanak a következményekkel".

Kaltenbach Jenő kisebbségi ombudsman szerint az oldal kimeríti a közösség elleni izgatás bűncselekményét, és a rendőrségnek feltétlenül nyomoznia kell az ügyben - közölte a Roma Sajtóközpont.

Korábban a cigányirtó játék első megjelenésekor a rendőrség bűncselekmény hiányára hivatkozva megszüntette a nyomozást. Most a Nemzeti Nyomozó Iroda sajtóosztályán Horáczy Emese a Roma Sajtóközpontnak elmondta: vizsgálják az oldal eredetét és azt, hogy a tartalma megvalósít-e valamilyen bűncselekményt.