Nem cáfolta, de nem is erősítette meg az államreform-bizottság alelnöke, Draskovics Tibor egy csütörtök esti tévéműsorban, hogy megvonnák a közszférában dolgozók egyes juttatásait, így a 13. havi bért, vagy a nyelvvizsga-pótlékot. A kormánybiztos szerint ugyanis az emberek joggal elégedetlenek a közszféra teljesítményével, és érthető, hogy a megszorítások idején többet várnak el az adójukért. Ezért biztosan lesznek változások, bár végleges döntés még nem született.

Jövőre biztosan lesznek változások, mert az emberek most joggal elégedetlenek a közszféra teljesítményével - mondta csütörtökön a Magyar Televízió Este című műsorában Draskovics Tibor kormánybiztos, az államreform-bizottság alelnöke. A politikus nem cáfolta, de nem is erősítette meg, hogy a közszféra elbúcsúzhat egy sor kedvezménytől, így megszűnhet a 13. havi bér, eltörölhetik például a nyelvpótlékot vagy a gépkocsi-vezetői pótlékot, megszűntethetik a főtisztviselői és a főtiszti kart.

Draskovics Tibor szerint mindez lehetséges, de mint mondta, sokféle szakértői anyag készült, de döntés még nem született. "Azt szeretnénk, ha mindenhol a közszférában több teljesítményt nyújtanának" az ott dolgozók, és aki többet és jobban teljesít, az nagyobb jövedelemhez is jusson - fejtette ki. A kormánybiztos szerint a pénzeket nem elvonják, hanem megváltoztatják azok elosztását. A jövedelem "ne attól függjön, hány évet töltött valaki a közszolgálatban, hanem a teljesítménytől" - tette hozzá.

A jelenlegi szigorú fizetési fokozatok legalább egy része felesleges a kormánybiztos szerint, aki hozzátette: ha ezt megszüntetnék, mód nyílna a fiatalabb, de jobb teljesítményt nyújtó dolgozók jobb bérezésére. Szerinte az automatikus 13. havi juttatás megszüntetésével valaki akár 14. havi fizetést is kaphatna, míg a kevésbé jól dolgozó semmit. A politikus hangsúlyozta: éppen a megszorítások idején érthető, hogy az állampolgárok "az adójukért több teljesítményt" várnak el. A tervezet elveit a kormány a jövő héten tárgyalja, majd ezt követően kezdődik a részletek kidolgozása.

A Népszabadság csütörtöki számában írta azt egy államreform-bizottsági munkaanyagra hivatkozva, hogy megszűnhet a 13. havi bér és más pótlékok. Ugyanerre a tervezetre utalva a Magyar Hírlap azt közölte: szűkítenék a fegyveres testületek nyugdíj-kedvezményeit is. A Kormányszóvivői Irodán az [origo] kérdésére azt mondták, hogy az idézett anyag nem hivatalos tervezet.