Három halálos áldozata van a szombathelyi szalmonellafertőzésnek - közölte az ÁNTSZ. A megbetegedést valószínűleg egy szombathelyi közétkezdésben hétvégén felszolgált sütemény okozta. Eddig 207-en kapták el a fertőzést.

Hárman meghaltak azok közül, akik a hétvégén szalmonellafertőzést kaptak Szombathelyen - közölte az [origo]-val Ritóok Emese, az ÁNTSZ szóvivője. A három áldozat közül kettő súlyos betegségben szenvedett, ezért hathatott szervezetükre erősebben a fertőzés. A szóvivő elmondta: korábban már előfordult Magyarországon, hogy szalmonellafertőzés halált okozott.   

A három beteg haláláról szóló hírt megerősítette az [origo]-nak Farkas Tamás, a szombathelyi kórház főorvosa. A három elhunyt közül egy idős beteget kezeltek a fertőzőosztályon. "A magas lázzal és hasmenéssel járó betegség minden szervezetet megterhel, de az idősek különösen nehezen viselik" - mondta a fertőzőosztály főorvosa. Farkas Tamás a másik két elhunytról annyit tudott mondani, hogy egyikőjüket a tüdőosztályon, a másikat pedig az intenzív osztályon kezelték.

Az elmúlt napokban többen jelentkeztek Szombathelyen hányásos, hasmenéses tünetekkel. A Vas Megyei ÁNTSZ azonnal megkezdte a vizsgálatokat. Hétfőn még 51 beteget regisztrált a városi tisztiorvosi szolgálat, ez a szám csütörtökre 207-ra emelkedett. Valamennyi beteg a szociális közétkeztetésben vett részt. A betegek közül 47 személy szorult kórházi kezelésre.

Az ÁNTSZ szerint a szombati menü részeként felszolgált diós sütemény okozta a megbetegedéseket. Az ételeket három szombathelyi konyháról és egy cukrászüzemből szállították. A konyhákon végzett vizsgálatok eredményei a hét második felére várhatóak. Az első tíz betegen végzett laboratóriumi vizsgálatok azonban már a héten igazolták, hogy valóban szalmonellabaktérium okozta a tömeges megbetegedéseket.

A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztálya nyomozást rendelt el foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt - közölte a rendőrkapitányság sajtóügyelete. A rendőrség feladata ugyanis annak tisztázása, hogy a bekövetkezett fertőzésért és halálesetekért terhel-e valakit büntetőjogi felelősség. Az [origo] péntek reggeli kérdésére a kapitányságon elmondták, hogy még az elején tart a nyomozás, jelenleg szakértők vizsgálódnak az ügyben. A megyei rendőrség sajtóügyeletese nem kívánta megnevezni, pontosan honnan származott a fertőzött étel, mert mint közölte: "még nincs bizonyítva, hogy hol készült a sütemény".