Bocsánatot kért, amiért Zrínyi Miklóst seggfejnek nevezte, viszont Szent István titulusain viccelődött Stephen Colbert amerikai humorista, aki arra kérte nézőit, hogy szavazzanak rá a magyar kormány által meghirdetett, az M0-s híd nevére vonatkozó pályázaton. Colbert a szavazás első körében több mint 17 millió voksot kapott, és vezet a második fordulóban is.

Újra Magyarországgal foglalkozott az egyik legnépszerűbb amerikai humorista, Stephen Colbert a Colbert Report című műsor házigazdája. Colbert egy korábbi adásban kérte meg nézőit, hogy őt javasolják a magyar kormány által az M0-s északi hídra kiírt internetes névadó pályázaton. Most közölte, hogy az azóta eltelt idő alatt több mint 17 millióan szavaztak rá. Egyúttal bocsánatot kért azért, amiért a versenyben mintegy kétmillió szavazattal második helyen álló Zrínyi Miklóst korábban seggfejnek nevezte.

A magyarokat "büszke és csodálatos" embereknek nevezte, és azt mondta, tisztelegni akar előttük. A képernyőn ekkor megjelent egy magyar zászló, rajta azzal a felirattal: "Stephen Colbert tiszteleg Magyarország előtt, amely lehetséges, hogy elnevez róla egy hidat." Közben cigányzene szólt. Azt is mondta, a mangalica a kedvenc haszonállata, és azért is szereti Magyarországot, mert Szent István király alapította. Szerinte azzal, hogy egyszerre szent és király, a magyar uralkodó titulushalmozónak számít, mintha valaki a doktori címe mellé még sok mást is használna.

Úgy tűnik, tájékozódott az ország történelméről, ugyanis megjegyezte, pályázhatnánk a leginkább háború dúlta állam címre a térségben. Tatárok, törökök, nácik, szovjetek - sorolta a megszállókat (az osztrákokat kihagyta), de nem felejtette el megemlíteni, hogy magyar feltalálóknak köszönheti a világ egyebek mellett a golyóstollat és a Rubik-kockát. Műsorát végül azzal zárta, hogy ha a magyarok róla nevezik el az M0-s hidat, akkor jobban megismerhetik őt.

Nem valószínű ugyanakkor, hogy erre sor kerül, a pályázati felhívásban szerepel, hogy a szavazásnak csak javaslattételi szerepe van, tehát nem feltétlenül azt a nevet kapja a híd, amely a legtöbb szavazatot kapja. A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium július 21-e óta várja az ötleteket az M0-s körgyűrűt Újpest és Budakalász között összekötő híd nevére. A verseny szeptember 8-ig tart, augusztus 21-e óta már csak a 25 legtöbb szavazatot kapott jelöltre lehet voksolni. Ebben a fordulóban egyébként továbbra is Colbert vezet tetemes fölénnyel, a csütörtök délutáni állás szerint.

Merényi Miklós, a GKM kommunikációs igazgatója korábban az [origo]-nak azt mondta, hálás Stephen Colbertnek, mert szerinte az utóbbi 16 évben nem szenteltek külföldön ekkora terjedelmet Magyarországnak, illetve a vele kapcsolatos témáknak - például Zrínyi Miklósnak -, mint az ő műsorában. A Fidesz csütörtökön elítélte Merényi nyilatkozatát, kifogásolva, hogy a kommunikációs igazgatónak tetszettek a humorista Zrínyire vonatkozó megjegyzései.