Megszüntették a működését annak a magyar romaellenes honlapnak, amelyet Magyarországról töltöttek fel egy németországi szerverre. A honlapon egyebek mellett ötleteket vártak cigányok megölésére. Az ügyben a magyar hatóságok is eljárást indítottak.

A német rendőrség megszüntette annak a magyar nyelvű romaellenes honlapnak a működését, amelyről a magyar hatóságok értesítették őket - közölte a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) csütörtökön az MTI-vel. A "Halál a romákra" elnevezésű, Németországban bejegyzett domainnév alatt futó honlapot egy Budapest XIII. kerületében található szerveren keresztül töltötték föl egy fizikailag Németország területén működő szerverre  - olvasható a nyomozó iroda közleményében.

A tájékoztatás szerint az NNI internetfigyelő egysége soron kívül intézkedett, és az Országos Rendőr-főkapitányság az Interpol Irodán keresztül kérte a német hatóságokat a tartalom levételére, tekintettel arra, hogy az nem csak a magyar, hanem a német jogszabályok szerint is bűncselekményt valósít meg. A közlemény szerint augusztus 23-án 20 óra óta a tartalom már nem tölthető le az internetről.

Mivel a honlapot egy magyar szerver közbeiktatásával hozták létre, a Nemzeti Nyomozó Iroda tiltott önkényuralmi jelkép használatának gyanúja miatt az iratokat megküldte az illetékességgel rendelkező rendőri szerv részére - közölte a szervezet. A közleményében az is olvasható, hogy a nyomozó iroda a vizsgálatot Csányi Klára, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium civilkapcsolati és esélyegyenlőségi főosztályvezetője bejelentése alapján indította.

A honlapra a Roma Sajtóközpont hívta fel a figyelmet több cikkben. A beszámolók szerint a főoldalon cigányveréseket bemutató orosz videókat és egy magyarországi együttes, a cigányok megölésére buzdító dalait lehet letölteni. A fórum rovatba "kreatív ötleteket" várnak a készítők arra, hogyan lehet romákat ölni. A honlap létezését egy magát "most még békés" hungaristának nevező ismeretlen jelezte roma szervezeteknek, felszólítva őket, hogy két-három éven belül hagyják el az országot, vagy "számoljanak a következményekkel".

[origo]/MTI