Magánkézbe adta a városi kórház működtetését Hatvan önkormányzata. A polgármester szerint szó sincs az ingó és ingatlanvagyon átadásáról, és a betegek ellátása sem csorbul azzal, hogy a működtetést a jövőben egy részvénytársaság végzi.

Csütörtökön zárt ülésen döntött Hatvan képviselő-testülete arról, hogy magánkézbe adja az Albert Schweitzer Kórház működtetési jogát a HospInvest Zrt.-nek. A 375 ágyas, 600 embert foglalkoztató városi kórház működtetésének átadásáról szóló szerződést pénteken délben a városházán írják alá.

Ellenzéki politikusok, érdekvédelmi szervezetek és a kórház dolgozói közül is többen ellenezték az elképzelést, amelyet a képviselő-testület mintegy 3 órás vita után - kilenc igen, három nem és három tartózkodás mellett - elfogadott. A testület zárt ülése alatt a városháza előtt több tucatnyi kórházi dolgozó gyülekezett, a demonstráción részt vett Cser Ágnes, az EDDSZ elnöke is, aki korábban éles szavakkal bírálta a hatvani önkormányzat tervét.

Érsek Zsolt polgármester még az ülés előtti sajtótájékoztatóján cáfolta, hogy privatizációról lenne szó, hiszen a kórház ingó és ingatlan vagyona továbbra is az önkormányzat tulajdonában marad, és csak a működtetését végzi a gazdasági társaság a jövőben. Elmondta, hogy a garanciát vállalt arra, hogy a jelenleg közalkalmazott kórházi dolgozókat változatlan jövedelmet biztosítva tovább foglalkoztatja.

Érsek szerint a betegek ellátása nem csorbul, és továbbra sem kell fizetni az ellátásokért. A befektető azt is vállalta, hogy mintegy 300 millió forintos beruházással megteremti a kórház működéséhez szükséges minimumfeltételeket, és megkezdi az épület korszerűsítését.

Bár többen érdeklődtek, ajánlatot csak a HospInvest Zrt. nyújtott be a kórház működtetésére - tette hozzá a polgármester, aki arról is beszélt, hogy nem tartozik közbeszerzés hatálya alá az ügylet, pályázatot pedig egyetlen potenciális partnernek kiírni nem lett volna értelme. A működtetési jog átadása véleménye szerinte még az idén megtörténhet, amennyiben az új működtető megszerzi a szükséges szakhatósági engedélyeket.