Megszűnhet a 13. havi bér és eltörölnének bizonyos pótlákokat is a Népszabadság birtokába került tervezet szerint. Az eddig pluszjuttatásokra fordított pénzt azok kaphatják, akik jobban teljesítenek - írja a lap, az államreform-bizottság által készített munkaanyagra hivatkozva. Ugyanerre a tervezetre utalva a Magyar Hírlap azt közli: szűkítenék a fegyveres testületek nyugdíj-kedvezményeit is. A Kormányszóvivői Irodán azt mondták az [origo] kérdésére, hogy az idézett anyag nem a bizottság hivatalos tervezete, mivel az még el sem készült.

A legnagyobb érvágás a közszférában valószínűleg a tizenharmadik havi bér megszüntetése lesz, de a nyelv- és gépkocsi-vezetői pótlék kiiktatása is érzékenyen érintheti a közszféra dolgozóit a két évre befagyasztott alapbérek mellett - írja csütörtöki számában a Népszabadság.

Ezek lehetnek a közszféra új létszám- és bérgazdálkodási rendszerének első, a pénztárcákat is jelentősen érintő lépései 2007-ben - derül ki az államreform-bizottság környezetéből az újság birtokába került dokumentumból. Bár a teljesítményalapon differenciált bérezés csak 2008-tól lép életbe, már 2007-ben is lefaragnának bizonyos juttatásokból.

Vége lehet a pótlékoknak

A Népszabadságban megjelent tervezet szerint már jövőre szűkítenék a pótlékok körét: a nyelvpótlék és a gépkocsi-vezetői pótlék megszüntetése mellett szóba kerül az utazási kedvezmény és a versenyszférában engedélyezettnél több szabadnap is, mint olyan előnyök, amelyekről esetleg le kell majd mondani.

A lap által közölt elképzelések szerint megszűnne a tizenharmadik havi bér is, és a személyi juttatások egy részét - ilyenek például a nem rendszeres juttatások (jutalom, kitüntetések) - is beolvasztanák a bérkeretbe. A munkaanyag szerint megmaradnának viszont azok a juttatások, amelyek a versenyszférában alkalmazott cafeteria-rendszerek sajátjai is lehetnének - ilyen például a ruhapénz és az étkezési hozzájárulás. Szűkítenék továbbá a vezetői és tiszti állományt, a főtisztviselői és központi tiszti kar teljes megszüntetése pedig egymilliárdos megtakarítást hozhatna már 2007-ben.

Nem lesz nyugdíjas állás a katonáé

Nem csak több kiváltság, hanem a 450 fős főtisztviselő, és főtiszti kar is megszűnne a tervezet szerint - írja szintén a bizottság munkaanyagára hivatkozva a Magyar Hírlap. A létrehozásakor az akkori ellenzék által sokat bírált főtisztviselői intézményt még az Orbán-kormány hozta létre, kiemelt juttatást biztosítva tagjainak. Konkrétan: a főtisztviselők vezetik jelenleg a minisztériumi bérlistákat, jövedelmük a tárcavezetőkét is meghaladja.

A lap a tervezetre hivatkozva azt is közli, hogy a fegyveres testületek (rendőrség, katonaság) nyugdíjkedvezményét csak a valóban fegyveres szolgálatot ellátóknak adná meg a kormány a jövőben. A tervezet szerint a civil munkát ellátó rendőrségi és honvédségi alkalmazottakra a jelenleg hatályban lévő munkaviszonynak megfelelő jogviszonyt alkalmaznák a jövőben.

Nem hivatalos a munkaanyag

Kérdésünkre, hogy mi felel meg a valóságnak a fent idézett tervezetből, azt a választ kaptuk a Kormányszóvivői Irodától, hogy az nem az államreform bizottság hivatalos javaslatcsomagja, hiszen az még nem is készült el, bár a bizottság a hónap végén terjeszti a kormány elé a javaslatát. Mint közölték, a Draskovics Tibor vezette csoport számos tanácsadótól jó néhány egymástól is különböző munkaanyagot gyűjtött be, ezek egyike kerülhetett ki a sajtóhoz.

Ugyanakkor a Kormányszóvivői Iroda munkatársa hangsúlyozta, hogy mint azt maga Gyurcsány Ferenc miniszterelnök már több fórumon is elmondta, szeretnék megjeleníteni az államreform során a teljesítményelvet a közszférában is, aminek egyértelmű célja a minőségi munkavégzés elősegítése. Ennek pedig egyik hatékony eszköze a bérezési rendszer megváltoztatása lehet.