A kormányszóvivő szerint jelenleg is zajlanak még vizsgálatok, és csak ezek befejezésével lehet lezárni az augusztus 20-i tragédia ügyét. Danks Emese arra reagált, hogy a köztársasági elnök csütörtökön közölte, nem érzi úgy, hogy az augusztus 20-i viharral kapcsolatos vizsgálatot megnyugtatóan zárta volna le a kormány.

"Az én kevés információim alapján az egész ügyet nem érzem megnyugtatóan lezártnak" - jelentette ki a köztársasági elnök azzal kapcsolatban, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az augusztus 20-i katasztrófával kapcsolatos vizsgálati anyag áttanulmányozása után úgy döntött, nem indokolt a politikai felelősségre vonás az ügyben. Sólyom László azután beszélt erről, hogy csütörtökön meglátogatta a 20-i viharban megsérült gyerekeket és felnőtteket a Madarász Utcai Gyermekkórházban és az Országos Baleseti és Sürgősségi Intézetben.

"A felelősség kérdését mindenképpen tisztázni kell" - tette hozzá az államfő, aki a kórházakban tájékozódott arról, hogyan működött azon az estén a mentőszolgálat és az egészségügy rendszere. Mint mondta, az augusztus 20-i események után nem kapott személyes tájékoztatást, pedig szerinte a rendkívüli eseményekről, a következményekről, a kárelhárítási tervekről az elnököt tájékoztatni kell. Sólyom László elmondta, hogy a katasztrófával kapcsolatban a kormány ugyan már nyilatkozott, de a parlament az, ami a végső szót kimondhatja.

Danks Emese kormányszóvivő az [origo] kérdésére péntek reggel azt mondta az államfő nyilatkozatával kapcsolatban, hogy Szilvásy György kancelláriaminiszter vizsgálata első körben lezárult, és meg is nevezett felelősöket. További vizsgálatokra van szükség, és ezek jelenleg is folynak a katasztrófavédelemnél és az Országos Meteorológiai Szolgálatnál - folytatta a szóvivő, hangsúlyozva, hogy csak ezek befejeztével lehet végérvényesen lezárni a vizsgálatot. Arra, hogy miért nem tájékoztatták Sólyom Lászlót, Danks Emese azt mondta, akkor este a döntéshozó miniszterek sem voltak minden információ birtokában.

Cser-Palkovics András, a Fidesz-frakció helyettes szóvivője a Miniszterelnöki Hivatal előtt pénteken megtartott sajtótájékoztatóján azt mondta: meglepődve értesültek arról, hogy miközben a kormány két napja azt közölte, hogy a vizsgálatot lezárták, a köztársasági elnök csütörtöki bejelentése után mégis azt közölte a kormányszóvivő, hogy tovább folyik a vizsgálat. A helyettes szóvivője elmondta: a Fidesz ezek után arra kíváncsi, hogy meddig tart a vizsgálat, ki folytatja le azt, illetve, hogy az politikai vagy szakmai felelősöket akar-e megnevezni.

Nincs politikai felelős

A kormányszóvivő szerdán jelentette be, hogy miután a kormány meghallgatta a vizsgálatot vezető Szilvásy Györgyöt, a miniszterelnök úgy döntött, hogy "nincs ok arra, hogy ebből a természeti katasztrófából bárki politikát csináljon, nincs tehát ok a politikai felelősség megállapítására". A Fidesz és a KDNP azonban azt követeli, hogy váltsa le Szilvásy Györgyöt, aki lényegében egy olyan rendezvény körülményeit vizsgálta, amelyet az általa vezetett Miniszterelnöki Hivatal rendelt meg és fizetett.

Szilvásy hétfőn elismerte, neki is jogában állt volna lefújni a tragédiába torkolló rendezvényt, amelyre egyébként épp az általa vezetett hivatal adott megbízást. A miniszter azonban arra hivatkozott, hogy nem voltak információi a közelgő veszélyről.

A kancelláriaminiszter közlése szerint a Miniszterelnöki Hivatalban (MEH) rajta kívül még három személynek lett volna lehetősége leállítani a tűzijátékot: Bodor Tibor főosztályvezetőnek, Tóth Miklós szakállamtitkárnak és Gál J. Zoltán államtitkárnak, utóbbi azonban külföldön volt. Négyőjük közül végül a legalacsonyabb beosztású személyt, Bodor Tibort küldték el - őt mindeddig nem sikerült elérnünk. Rajta kívül kirúgták a katasztrófavédelem egyik munkatársát, és több fegyelmit is indítottak a katasztrófavédelem, illetve a meterológiai szolgálat munkatársai ellen.

[origo]/MTI