Alig állt le valaki, hogy emlékezzen a halottakról

2006.08.25. 11:37

Az [origo] tudósítójának jelentése szerint a fővárosi Nyugati téren gyakorlatilag semmi jele nem volt annak, hogy az emberek eleget tettek volna a kormány kérésének, hogy mindenki egyperces néma csönddel fejezze ki részvétét péntek délben a vihar áldozataiért. A BKV járművei sem álltak le több helyen, a korábbi ígéret ellenére sem.

Bár a kormány a fővárossal együtt arra kérte a budapestieket, hogy pénteken 12 órakor egyperces néma csönddel fejezzék ki részvétüket a vasárnapi természeti katasztrófa áldozatai és sérültjei iránt, a jelek szerint ezt kevesen fogadták meg.

Az [origo] tudósítójának jelentése szerint a Nyugati téren nem állt le a forgalom, az autók és a BKV-járművek sem álltak le, pedig a közlekedési vállalat azt ígérte, hogy valamennyi forgalomban lévő felszíni járműve az aktuális megállóhelyeken ebben az időben egy percet fog várakozni. Az MTI Moszkva téren tartózkodó tudósítója hasonlóról számolt be, jelentése szertint ugyanis a járművek elindultak a megállókból.

A gyalogos forgalomban sem történt érezhető változás - jelentette munkatársunk a Nyugati térről. Egy villamosmegállóban álldogáló húsz év körüli pár az [origo] kérdésére azt mondta, várható volt, hogy nem fog leállni a forgalom. Szerintük Budapesten ez elképzelhetetlen, pedig az áldozatok megérdemelték volna. Egy középkorú nő azt mondta, azért nem állt le szerinte a forgalom, mert ritkán kérnek ilyet a lakosoktól, és ennek még nem alakult ki a viselkedési kultúrája.

A BKV sajtóosztálya viszont azt közölte az [origo]-val, hogy a közlekedési vállalat járművei a legtöbb helyen leálltak délben, hozzátették azonban, hogy ezt mindehol nem sikerült teljesítni. A BKV sajtóosztályán elmondták: a tervezett egy perces csend nem volt érezhető a városban, mivel az autósok és a gyalogosok szinte sehol nem álltak meg.

A kormány felkérésére a közmédiumok déli 12 óra előtt emlékeztek az áldozatokra. A Magyar Televízió egy percen át állóképeket mutatott a katasztrófáról, a déli harangszó pedig az áldozatokra és a mentésben részt vevők helytállására emlékeztetett. A Magyar Rádió Kossuth és Petőfi adóján egy percen át komolyzene volt hallható. A Bartók rádió nem változtatta meg programját, amelyen egyébként is egy komolyzenei alkotás szerepelt a déli harangszó előtt.

"Gyászszünet a vasárnapi természeti katasztrófa áldozatainak emlékére" - olvashatták a Duna tévé mindkét csatornájának nézői, miközben Beethoven III. szimfóniájának egy részlete szólt. A Hír TV harangszó mellett élő képeket mutatott az Erzsébet hídról és környékéről. A TV2 és az RTL Klub is megemlékezett.

A Parlament és a főpolgármesteri hivatal épületére gyászlobogót tűztek ki.

Az augusztus 20-i tűzijáték alatt kitört vihar következtében öten vesztették életüket: két ember a Dunába esett bele egy csónakból, hárman pedig azok közül haltak meg, akik a partról nézték volna a tűzijátékot. A viharban több száz ember sérült meg, köztük többen súlyosan.

[origo]/MTI

KAPCSOLÓDÓ CIKK