Törvénysértőnek találta a Főváros Közigazgatási Hivatal az I. kerületi önkormányzat azt követően hozott döntéseit, hogy a képviselő-testület augusztus 9-én korlátozta Nagy Gábor Tamás polgármester jogait. A közigazgatási hivatal szerint a felfüggesztés ideje alatt csak Molnár József alpolgármester láthatja el a polgármesteri feladatokat.

Az I. kerületi önkormányzat működése több esetben is jogsértő volt, miután a képviselő-testület augusztus 9-én korlátozta Nagy Gábor Tamás kerületi polgármester jogait, valamint fegyelmi eljárást indított ellene - derül ki Főváros Közigazgatási Hivatal pénteki határozatából, amelyet a polgármesteri hivatal juttatott el az [origo]-hoz.

A közigazgatási hivatal törvénysértőnek találta, hogy a testület a polgármesteri jogok gyakorlásával Görög Tibor volt fideszes alpolgármestert bízta meg. A helyettesítésről ugyanis a határozat szerint csak a polgármester dönthet, Nagy Gábor Tamás pedig korábban Molnár József alpolgármestert jelölte ki általános helyetteséül.

Törvénysértőnek találta a közigazgatási hivatal az augusztus 28-ára összehívott testületi ülést is, valamint kifogásolta a képviselő-testület azon kijelentéseit is, hogy a kerületben nincsenek meg a szükséges feltételek ahhoz, hogy megtartsák az őszi önkormányzati választásokat.

Azt viszont, hogy a budavári képviselő-testület jogosan függesztette-e fel Nagy Gábor Tamás polgármester jogait, nem vizsgálta a közigazgatási hivatal. Ezzel augusztus 29-én a Fővárosi Bíróság foglalkozik. A döntésig így a közigazgatási hivatal határozata értelmében Molnár József alpolgármester láthatja el a kerületben a polgármesteri feladatokat.

Nagy Gábor Tamás az [origo]-nak elmondta: örömmel fogadta a határozat, bár a döntés nem lepte meg. Nagy hozzátette: a törvénytelenségekre a kerületi jegyző, aki a közigazgatási hivatalhoz fordult, már az augusztus 9-ei ülésén felhívta a testület figyelmét. 

A polgármester elleni fegyelmi eljárást Vaskor László MDF-es alpolgármester kezdeményezte azzal az indokkal, hogy a polgármester 2002-ben - a Várgondnokság Kht. taggyűlésén tagi képviselői minőségében - a képviselő-testület tudta és felhatalmazása nélkül megszavazta a Várkert bazár pályázat nélküli hasznosítását.

Nagy korábban az [origo]-nak azt mondta, hogy az ellene indított eljárás törvénytelen, az valószínűleg az önkormányzati választási kampány része. Nagy egyik kihívója ugyanis Vaskor László lesz, aki MDF-es színekben indul a tisztségért. A polgármester elmondta: a várbazár hasznosításáról 2002-ben előszerződést kötöttek, amelyet nem követett végleges szerződéskötés. Nagy állította azt is, hogy a bazár a Magyar Állam, a Kincstár tulajdona, azt így sem az önkormányzat, sem a polgármester nem adhatja el.