Nyolcan vesztették életüket a hétvégén az utakon. A rendőrség a turisztikai szezon alatt bekövetkezett halálos balesetek miatt fokozott ellenőrzésekbe kezdett hétvégenként.

A balesetek többségében gyalogos, vagy kétkerekű jármű vezetője is érintett volt - tartalmazza az ORFK közleménye, amely utal arra is, hogy a rendőrség már régóta szorgalmazza azt, hogy a kerékpárosoknak és a motorkerékpárosoknak kötelező legyen a fényvisszaverő mellény viselése.

A közlemény kitér arra, hogy a halálos kimenetelű balesetek nem azokon az útszakaszokon történtek, amelyeken fokozott ellenőrzést tartott a rendőrség a hétvégén. "Ebből is látszik, hogy a rendőri jelenlét, a fokozott ellenőrzés önmagában nem elegendő, a közlekedőknek is felelősségteljesebb magatartást kell tanúsítaniuk a közlekedésben úgy maguk, mint mások élete és testi épsége érdekében" - olvasható a közleményben.

A rendőrség a nyári szabadságolási, illetve turisztikai szezon alatt, a nyár elején bekövetkezett balesetek nagy száma miatt fokozott ellenőrzésekbe kezdett hétvégenként. A péntek délutántól vasárnap estig tartó ellenőrzéseket július 21-én kezdték meg.

Az ellenőrzések péntek délutánonként elsősorban a fővárosból ki-, vasárnap délutánonként a fővárosba bevezető utakra koncentrálódik, hasonlóan a napokban meghirdetett, úgynevezett városkapu akcióhoz. Utóbbi ellenőrzésre a hétköznapokon lehet számítani. A hétvégi fokozott ellenőrzések emellett az egy, illetve kétszámjegyű utakra, tehát az autóutakra és az autópályákra koncentrálódnak.

A szabálytalanul előzők, a gyorshajtók, illetve a passzív biztonsági eszközöket - bukósisakot, biztonsági övet és gyermekülést - nem használók mellett ezen a hétvégén azokat a sofőröket próbálták meg kiszűrni a rendőrök, akik a gyorsforgalmi utakon, autópályákon a leállósávban haladva próbáltak előre jutni, vagy az előttük feltorlódó kocsisort megelőzni.

A hétvégi fokozott közúti ellenőrzések szeptember végéig folytatódnak.