Újabb kilenc beteg került kórházba a hétvégén szalmonellafertőzés miatt Szombathelyen. A kórházban ápoltak közül ketten továbbra is intenzív kezelésben részesülnek - közölte az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) kommunikációs főosztályának vezetője.

A szalmonellás megbetegedések száma már csökkenést mutat Szombathelyen, az újabb betegeknek inkább csak az általános állapota indokolta a kórházi kezelést. A kezeltek többsége idős ember, akik a magas lázzal, hasmenéssel járó betegség esetében jobban ki vannak téve a kiszáradás veszélyének, továbbá alapbetegségük is súlyosbíthatja az állapotukat. Tasáry Ilona, az OTH kommunikációs vezetője közölte, hogy az intenzív osztályon lévő két beteget szívelégtelenséggel, illetve infarktussal kezelik.

Nemcsak a diós süteményben, hanem más cukrász készítményben, például puncstortában és rumos golyóban is kimutatták a szallmonella kórokozóját, a sütemények mindegyike a már bezáratott cukrászüzemben készült - közölte  Kozári Judit, szombathelyi tisztifőorvos az MTI-vel. Újabb, tömeges fertőzésekre emiatt nem kell számítani, hiszen a fertőzés felfedezése óta már hosszabb idő telt el, és újabb betegek nagy számban nem jelentkeztek a háziorvosoknál - tette hozzá.

A szalmonella okozta tömeges megbetegedésnek már három halálos áldozata van. A múlt hétvége óta összesen mintegy 330 megbetegedést észleltek, és 92 beteg került kórházba. A betegek valamennyien a szombathelyi szociális közétkeztetés ellátottjai, akik a szombati menüben felszolgált diós süteménytől betegedtek meg.