A csepeli Gázai övezetben túrázott Tarlós

2006.08.28. 21:57

"Budapest népe biztonságra vágyik és nem rózsaszín világvárosi álmokra" - összegezte tapasztalatait Tarlós István Csepelen. Demszky Gábor kihívója a Rolling Stones-ról is beszélt, József Attilát idézett, csepeli sört ivott, megemlítette a melegeket és jól odamondogatott a főpolgármesternek is. Tarlóst az [origo] végigkísérte kampánykörútjának első állomásán.

"Sokkal gyorsabban jöttünk a Dunán, mint autóval" - mesélte a Boráros téren Demszky Gábor kihívója, ahol partra szállt, hogy a csepeli HÉV-vel kampánykörútja első állomására induljon. A HÉV egyik kocsiját csaknem megtöltötték az újságírók és az operatőrök. Tarlós István kilyukasztotta jegyét, majd megjegyezte: "Az operatőrök megtehetik, hogy bliccelnek, bár én nem ígérem, hogy elintézem." Az utcán is mindenütt nagy feltűnést keltett a főpolgármesterjelölt. A kamerákat látva azonban egy járókelő csalódottan jegyezte meg: "azt hittem, valami nagy sztár".

A HÉV-re szállás előtt, a Boráros térre érkező hajón a főpolgármester-jelölt ismertette programját az újságírókkal és az őt ért bírálatokra - melyek túlzott rendpártiságáról szóltak - is válaszolt egy József Attila-idézettel: "Jöjj el szabadság, te szülj nékem rendet". A független jelöltként bemutatkozó, de a Fidesz által támogatott politikus elmondása szerint saját maga írta programját, melynek lényege, hogy "szűnjön meg a rendetlenség a városban". "Demszky úr és társai gyűlölik a rendet" - tette hozzá később.

"Ne legyen például személyiségi jog szemetelni", növelni kell a közbiztonságot, fel kell lépni a plakáterdő és a graffitik ellen - sorolta. Szerinte el kell érni, hogy legyenek biztonságosak a hajléktalanszállók, hogy a hajléktalanok be merjenek menni éjszakára. Azt is "rendeletileg meg kell tiltani, hogy a város frekventált tereit szállásnak használják, és akadályozzák azok rendeltetésszerű használatát" - mondta.

Több kritikát kapott Demszky Gábor is, aki Tarlós szerint "műszaki antitalentum". A főpolgármester Podmaniczky-terve szerinte mese, ami helyett a külső kerületek infrastrukturális fejlesztésére kell koncentrálni, nem a "homlokzatok kifestésére". Az [origo] kérdésére, hogy nem tartja-e fontosnak a Demszky programjában hangsúlyos városrehabilitációt, azt felelte: "Az épített környezet védelme és a területfejlesztés két külön szegmens. De az infrastruktúra fejlesztése legalább olyan fontos, mint a városrehabilitáció."

Kenyeret és sört kapott a helyiektől

Forrás: MTI
Tarlós István a HÉV-en

A hajóút és a csepeli HÉV-en való utazás egy huszonhárom napos kampánykörút kezdete volt, melynek során Tarlós minden kerületbe ellátogat majd egy-egy délutánra. "Nem véletlenül Csepel az első helyszín. A lakótelepek világa fontos, én a nyelvüket is értem" - fogalmazott. A kerület szerinte a rendszerváltás egyik nagy vesztese, ahol elengedhetetlen beruházások maradtak el, például a hiányos csatornázás befejezése, a régóta húzódó Gerincút megépítése vagy a panelprogram. Helyette bezárták a Weiss Manfréd kórházat - mondta a főpolgármester-jelölt Csepelről.

A csepeli Szent Imre téren helyi fideszesek és több környéken lakó köszöntötte Tarlóst, aki ajándékokat is kapott: kenyeret a csepeli pékektől, sörkóstolót a sörfőzők nevében, egy csokor virágot a városrész kék-piros színeiben és egy szatyorra való dokumentumot, amelyben ott van Csepelről "minden tudnivaló egy leendő főpolgármesternek" - ahogy átadója fogalmazott.

Tarlós Istvánt ezután az irodájában fogadta a csepeli MSZP-s polgármester, Tóth Mihály. A beszélgetésre a sajtót is beengedték, kivéve azt a rövid időt, amíg a két polgármester (Tarlós jelenleg Óbudát vezeti ebben a minőségében) elfogyasztott egy kávét.

"A múlt héten Katona Kálmánt, az MDF főpolgármester-jelöltjét fogadtuk itt a kerületben" - kezdte Tóth Mihály, aki aztán arról beszélt: hamarosan elindul a csatornázás, szilárd útburkolat kerül majdnem minden utcába, 2010-ig lesz dél-budai regionális szennyvíztisztító, elkezdődik a Gerincút megépítése és a Weiss Manfréd kórházat sem zárták be, csak rehabilitációs központtá alakítják. (Bár a találkozó vita nélkül zajlott, Tóth Mihály később újságíróknak úgy nyilatkozott: az elmúlt évek felhőtlennek nem nevezhető viszonya ellenére "teljesen egyértelmű", hogy továbbra is Demszky Gábort támogatja.)

A melegek és a Rolling Stones

A kampánykörút ezután az 52-es buszon folytatódott, még mindig a sajtó és a helyiek gyűrűjében. A buszról a kátyús út mentén jól lehetett látni az utat szegélyező "Tudom, mit kell tennünk" feliratú Tarlós István-plakátokat. "Tessék megnézni, hogy a családi házak között milyen utak vannak" - mutatta egy idős néni a buszról a főpolgármester-jelöltnek. A politikus és kísérete a csepeli Tamariska-dmbra vonult, ahol a természetvédelmi területet és a lakók szerint nem megfelelő védelmét nézte meg, és a nap első lakossági fórumát is megtartotta.

Itt kerültek szóba egy lakossági kérdésre a melegfesztiválok és a melegek, akikkel kapcsolatos korábbi kijelentései miatt Tarlóst rendszeresen bírálják. "Ne hozzon nehéz helyzetbe, mert az ultraliberálisok amúgy is agyontámadnak ezzel" - mondta Tarlós. "Mindenki ember, mindenkinek joga van úgy élni az életét, ahogy gondolja. A közterületeken, nyilvános rendezvényeken azért mégis illik figyelembe venni Budapest lakossága többségének a szemléletét és igényeit" - fogalmazott.

A szombati Budapest Parádéról is szó esett a fesztiválok kapcsán, amit a politikus szerint "elég ízléstelenül néhány nappal a tűzijáték katasztrófája után rendeztek meg". Azt azért leszögezte: támogatja a fiatalok szórakozását és szereti a könnyűzenét is, és foglalkozott is ilyesmivel, hiszen éppen két éve kérték meg egy többek között a Rolling Stones-ról szóló könyv társszerzőjének.

A kerület körbejárásának még több állomása hátravolt: Tarlós meglátogatta a Weiss Manfréd kórházat, majd a régóta tervezett Gerincút helyén még álló házak lakóit a Magyar utcában. Itt Demszkyt az egyik lakó kérdésében "Kutyaszarszky Gábornak" nevezte - a kérdésre Tarlós válaszolt, nem minősítve a főpolgármester legújabb jelzőjét. Az utcát ellepi a szemét és a parlagfű, és a lakók szerint mindenütt félni kell a tolvajoktól. Az egyik romos ház oldalára - melyből a Gerincút tervezett építése miatt kellett elköltözniük a lakóknak - találóan azt írták fel: Gázai övezet. Tarlós itt megígérte: ha megválasztják, végre megépül a Gerincút, rendbehozzák a kórházat és elkezdik a csatornaépítést is.

Ezután egy forgalmas út mentén, lakótelepi házak előterében tartott kisebb lakossági fórumot a panelfelújításról és ezzel kapcsolatos terveiről, majd az utolsó állomáson, a Szent Imre téren elköszönt azoktól, akik követték. "Örülök, hogy meghallgathattam mindazt, ami önöknek fáj, és csak teljesíthető ígéreteket tettem" - mondta, majd egy helyi zenekar fellépése közepette távozott. Tarlós kedden Angyalföldön folytatja kampányát.

Wirth Zsuzsanna

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK