Elképzelhető, hogy a jövőben fizetőssé válnak az eddig térítésmentes gyógyszerek az egészségügyi tárca államtitkára szerint. Molnár Lajos miniszter már a múlt héten azt mondta, hogy az ingyenesség növeli a gyógyszerfogyasztást. Nincs még döntés viszont a vizitdíjról és a betegszállítás rendszerének átalakításáról.

Lehet, hogy a jövőben azoknak is fizetniük kell a gyógyszereikért, akik eddig térítésmentesen jutottak hozzá a készítményekhez - mondta Horváth Ágnes, az egészségügyi tárca államtitkára az Országgyűlés egészségügyi bizottságának keddi ülésén.

Alig egy héttel ezelőtt közölte Horváth Ágnes: a minisztériumnak még nincs végleges álláspontja a gyógyszerár-támogatási rendszer átalakításáról. Molnár Lajos egészségügyi miniszter egy múlt heti tévéműsorban beszélt arról, hogy indokoltnak tartja, hogy megszűnjenek az ingyenes gyógyszerek. Szerinte ugyanis az ingyenesség növeli a gyógyszerfogyasztást és a gyógyszerkassza hiányát.

A kormány a háziorvosi gyógyszerkeret kialakításán is gondolkozik, amit legkorábban 2007 végére vezethetnek be, emellett számos, ma még széles körű betegellátást nyújtó kórház a jövőben csak meghatározott feladatokat látna el - ismertette a kormányzat terveit a keddi bizottsági ülésen Horváth.

Továbbra sincs döntés viszont a vizitdíj bevezetéséről, és csak az év végén határoznak a betegszállítás és mentés átalakításáról. Az viszont már most kiderült, hogy az egészségügyi tárca támogatja az orvosok kamarai tagságának önkéntessé válását.

Horváth Ágnes a bizottság előtt tartott beszámolójában arra is kitért, hogy az egészségüggyel foglalkozó szakmai és társadalmi szervezetek döntő többsége ellenzi a vizitdíj és a több-biztosítós rendszer bevezetését is. A gyógyszerészszervezetek viszont a patikaalapítás liberalizációjával és a dobozdíj rendszerével nem értenek egyet. Mint az államtitkár elmondta, az egészségügyi zöld könyvet véleményező szervezetek szinte egyöntetűen támogatták a valódi biztosítási elv bevezetését, kiszűrve ezzel a járadékot nem fizetőket.

[origo]/MTI