Az ellenzéki Fidesz és KDNP szerint nem volt sok értelme a konvergenciaprogramról szóló keddi egyeztetésnek, a kormánypártok viszont azt mondták, nem is hangzott el olyan új javaslat, amely érdemben változtatna az egyensúly és a gazdasági növekedés megteremtését célzó, Brüsszelnek készülő dokumentumon.

A kormánypártok képviselői - köztük Gyurcsány Ferenc miniszterelnök - kedden, három nappal a konvergenciaprogram brüsszeli benyújtásának határideje előtt találkoztak az ellenzéki pártokkal, hogy tárgyaljanak a tervezetről. Az öt parlamenti párt közül egyedül az MDF nem vett részt az egyeztetésen. A tárgyalásról elsőként távozó Hiller István oktatási miniszter, MSZP-elnök kijelentette, hogy pártja továbbra is támogatja a kormány által benyújtott konvergenciaprogram tervezetet.

Azt mondta, semmi olyan javaslatot nem hallottak az ellenzéki pártok részéről, amely a programon érdemben változtatná. Egyetértenek viszont az ellenzék felvetéseivel abban, hogy a parlamenti pártok a pénteki brüsszeli benyújtást megelőzően megkapják a kormány által elfogadott végleges változatot. Természetesen az elkövetkező két napban elképzelhetők változtatások a programban - mondta Hiller, de ezek részletkérdések lehetnek, alapjaiban nem érint a tervezetet.

A Fidesz részéről Navracsics Tibor frakcióvezető azt mondta, sajnálja, hogy már csak e-mailen fogják megkapni a programot a brüsszeli benyújtás előtt. Azt mondta, négy javaslatcsomagot vittek be a kormány elé a keddi egyeztetésen. Az egyikben felvetették, hogy a kormány egyeztessen az iparkamarával és az agrárkamarával, a konvergenciaprogramban található inflációs előrejelzéseket pedig vessék össze az MNB prognózisaival, mert ebben egyszázalékos eltérést látnak. Kérik azt is, hogy vegyék be a konvergenciaprogramba a várható társadalmi hatásokat, illetve az elkövetkező két napban a miniszterelnök hívjon össze egy újabb ötpárti egyeztetést.

A második ajánlatcsomagban Navracsics felvetette, hogy a parlament tárgyaljon újra két - a költségvetési tanács felállításáról és a miniszterek anyagi felelősségéről - szóló javaslatot. Továbbá ragaszkodnak a konkrét euróbevezetési céldátum kijelöléléséhez is. A harmadik ajánlatcsomaguk a különböző programok összehangolását célozza. A Fidesz szerint ugyanis az uniós forrásokra alapuló fejlesztési terv és a konvergenciaprogram nincs összhangban. A negyedik csomag szerint a konvergenciaprogram jövőkép nélküli, csak megszorításokat tartalmaz, ezért a Fidesz azt javasolja, hogy a kormány fektessen nagyobb hangsúlyt a mikro- és középvállalkozásokra. Felvetették egy úgynevezett Széchenyi vállalkozásfejlesztési alap létrehozását, amit Gyurcsány Ferenc miniszterelnök megfontolandónak nevezett.

A KDNP vezetője, Semjén Zsolt azt mondta, tájékoztatásnak tekinti a jelenlegi egyeztetést, hiszen az idő rövidsége miatt már nincs lehetőség érdemi vitára. Három dologra hívta fel a kormány figyelmét: a megszorítási intézkedések következtében a társadalmi szerkezet torzulása várható, a középrétegek leszakadása. Másrészt szerinte katasztrofális a társadalom demográfiai helyzete, így garantálni kellene a családtámogatási rendszer fenntartását. Itt megjegyezte, ellenzik a nyugdíjkorhatár felemelését. A harmadik dolog, hogy nem tartja elfogadhatónak, hogy a terheket teljes egészében a magyar emberekre hárítják, míg a bankok és a multik az elmúlt évek igazi nyertesei.

M. László Ferenc