Szlovákgyalázó feliratok Mosonmagyaróváron

2006.08.29. 17:23

Élénkpiros festékkel öntötték le Habsburg Frigyes főherceg szobrát, majd feltehetően ugyanezek az elkövetők szlovákokat gyalázó szövegeket festettek Mosonmagyaróvár két pontjára. A kedd reggel tett állampolgári bejelentés nyomán közösség elleni izgatás miatt indított nyomozást a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság.

Reggel fél hétkor érkezett a mosonmagyaróvári rendőrkapitányságra egy állampolgári bejelentés arról, hogy a mosonmagyaróvári agrárakadémiát alapító Habsburg Frigyes főherceg szobrát élénkpiros festékkel leöntötték, majd a szobor elé ugyanezzel a festékkel a "Hazaárulás" szót írták - közölte a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

Kocsis Tünde elmondta, hogy az elkövetők ezután egy közeli parkoló betonkorlátjára, valamint a vár felé vezető úton egy hídkorlátra ugyanezzel a festékkel két különböző, egyaránt a szlovákokat gyalázó szitkozódást is felírtak. A megyei rendőr-főkapitányság közösség elleni izgatás miatt indított nyomozást az ügyben.

Göncz Kinga már korábban, a futballmérkőzéseken megjelenő szlovákellenes transzparensekkel kapcsolatosan kijelentette, hogy a magyar kormány elfogadhatatlannak tartja az idegengyűlöletet. A szlovákiai magyarokat ért elszaporodó incidensekre reagálva a külügyminiszter arról is beszélt, hogy a szélsőséges megnyilvánulások hasonló jelenségeket indíthatnak el.

KAPCSOLÓDÓ CIKK