Új felsővezetőket nevezett ki Such György elnök a Magyar Rádióban. A közszolgálati adónál szeptember elejétől, valamint közepétől új személy lesz az intézmény ügyvezető igazgatója, a programigazgatója, a Kossuth adó főszerkesztője és az elmúlt években sok vitát kavart Vasárnapi Újság felelős szerkesztője is.

A most kinevezett vezetőktől azt várja Such, hogy elfogulatlan, prekoncepciók nélküli hírszerkesztést, valódi híreket és nem politikai kinyilatkoztatásokat tartalmazó hírműsorokat, alapos és mély háttérműsorokat, érdekes történeteket mesélő, bemutató programokat, minőségi - jelentős részben magyar - könnyűzenét, illetve komolyzenét kínáló közszolgálati rádiót valósítsanak meg.

Szeptember 15-i hatállyal Cseh Gabriella Zsófiát, a Pantel távközlési társaság külkapcsolati és jogi igazgatóját a Magyar Rádió ügyvezető igazgatójának, október 1-jei hatállyal Kakuk Györgyöt, az ENSZ Koszovói Missziója sajtóirodájának igazgatóját a Magyar Rádió programigazgatójának nevezte ki Such György elnök.

A jövő hónap első napjától Kerényi György, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Művészetelméleti és Médiakutatási Intézetének munkatársa, a Rádió C korábbi főszerkesztője irányítja adófőszerkesztőként a Kossuth Rádiót, míg Belénessy Csaba, a Duna Televízió volt alelnöke a Vasárnapi Újság című műsor új felelős szerkesztője lesz - mondta el a rádió első embere.

A Magyar Rádió elnöke korábban a műsorokért felelős alelnöki posztra Szayly Józsefet, míg gazdasági alelnöknek Mészáros Lászlót, az Antenna Távközlési Zrt. gazdasági igazgatóját kérte fel.

Az augusztus elsejei hatállyal hivatalba lépett elnök hangsúlyozta: a Magyar Rádiónak kiemelkedően fontos szerepe van a közbeszéd alakításában, a kultúra értékeinek megőrzésében, a művelődés és szórakoztatás közötti egyensúly kialakításában.

"A vezetés közös feladata, hogy kialakítsa a három adó sajátos profilját, a sávos műsorstruktúrát, megtalálja a Magyar Rádió adóit megszemélyesítő arcokat és hangokat" - közölte az elnök.

A cégbíróság augusztus közepén hozott végzésében felfüggesztette a Magyar Rádió elnökének, Such Györgynek a bejegyzését. A felfüggesztésre azért került sor, mert az egyik kurátor a titkos szavazáson ahelyett, hogy bekarikázta volna Such nevét, ikszet rakott az elnök neve mellé, s a bíróság ezt szabálytalannak találta.