Időről időre elfogy a patikák polcairól egy, a vetélés veszélyét csökkentő gyógyszer, amely hivatalosan nem helyettesíthető más készítménnyel. Azok a babára vágyó nők, akiknek szüksége van erre a szerre, hetekig járhatnak gyógyszertárról gyógyszertárra, míg rátalálnak egy-egy megmaradt dobozra. Vannak, akik internetes fórumokon kutatnak mások megmaradt készletei után, vannak akik külföldre utaznak, hogy - akár pluszpénzért - beszerezhessék a gyógyszert.

"Pár havonta jön szállítmány, az elfogy, aztán egyszerűen nincs semelyik nagykernél" - ezt a választ kapta egy patikában az [origo] egyik külsős munkatársa, miután az elmúlt hetekben több mint egy tucat gyógyszertárat járt végig az Utrogestan nevű készítmény után kutatva. Ez a gyógyszer a női szervezet által termelt sárgatest hormonnak felel meg. A terhesség egy bizonyos szakaszában csökkenhet ennek a hormonnak a szintje, aminek következtében vetélés jöhet létre. Ezt védi ki az Utrogestan.

A gyógyszert az utóbbi időben szinte lehetetlen beszerezni, erről tanúskodnak azok az internetes fórumok is, amelyeken gyermekre vágyó nők keresnek és kínálnak egymásnak a hormonális kezelésből megmaradt készítményeket. "Az emberek megpróbálnak mindenfélét kitalálni, például a jó öreg neten segítséget keresni. Itt talán elvétve akad olyan, aki felkínálja nekünk a gyógyszerünket, vagy legalább tippet ad, hová forduljunk segítségért" - osztotta meg az [origo]-val tapasztalatait egy fórumozó anyuka, aki már két éve szeretne második babát.

Ilyen fórumon ajánlott tipp például az, hogy ki kell menni külföldre a készítményért, csakhogy így jóval drágábban lehet hozzájutni. Van olyan futárcég is, amely kifejezetten Magyarországon be nem szerezhető gyógyszerek behozatalára specializálódott, de az is 2000 forint pluszköltséget jelent.

A fórumokról az derül ki, hogy sokaknak beválik a csereberélő módszer, amely azonban nem veszélytelen; ügyelni kell arra, hogy a gyógyszer szavatossági ideje véges, emellett fontos, hogy megfelelő hőmérsékleten tárolják. A patikai negatív tapasztalatok után viszont nem meglepő, hogy sokan mégis az interneten próbálkoznak. "Amikor sorra kerültem, közölte a hölgy, hogy nincs Utro, ugyanis hiánycikk, és nem is lesz mostanában. Ezután elkenődve, de nem feladva telefonálgattam a többi patikába, hátha, de szinte mindenhol az volt a válasz, hogy ne is keressem, országos hiány  van belőle. Olyan is volt, hogy azt mondták, megrendelhetik ugyan, de úgysem fognak kapni" - sorolta sikertelen beszerzési kísérleteit a fórumozó anyuka.

Tíz patikából hétben hiánycikk

Az [origo] próbaképpen telefonon érdeklődött az Utrogestan után tíz találomra kiválasztott gyógyszertárban, öt vidékiben és öt budapestiben. A fővárosi patikák közül négyben nem kapható a készítmény, volt, ahol azt mondták: másfél-két hónapja ez a helyzet. Az ötödikben maradt egy doboz gyógyszer. Az Utrogestan hiánycikk volt az öt közül három vidéki patikában is, az egyikben azt tanácsolták, más készítményt kell kérni a nőgyógyásztól, mivel úgy tudták: a szer a jövőben sem lesz egyáltalán beszerezhető. Egy másik patikában viszont azt mondták, a gyógyszer hivatalosan nem helyettesíthető semmivel, az orvos csupán hasonló szert írhat fel.

"Az igaz, hogy ebben a hónapban nem volt, de holnaputántól megint elérhető lesz" - mondta az [origo]-nak a Pannonmedicina Zrt. nevű gyógyszer nagykereskedésnek az a munkatársa, aki az Utrogestan beszerzésével foglalkozik. "A beszerzéssel májusban és júniusban is volt egy kis gond, de nem volt annyira vészes a helyzet. Júliusban már volt Utrogestan, bár lehet, hogy ennél több is elfogyott volna" - tették hozzá a nagykereskedésnél.

Az importőr szerint már nincs hiány

Az Utrogestan hivatalos importőre, a Pliva Hungária Kft. ugyanakkor a következő tájékoztatást adta: "A termék a 2006. évi tavaszi időszakban volt - a korábbi évek zavartalan ellátását követően - hiánycikk az országban, sajnálatosan a külföldi gyártónk kapacitási problémái miatt. A nyár folyamán rendeződött a helyzet, június óta ismételten folyamatos az ellátás, mai nappal mindkét kiszerelésből van az országban. A nagykereskedők készleteinek feltöltése folyamatos, cégünk mindent megtesz annak érdekében, hogy a termék további beszerzése és az ellátás gördülékeny legyen."

A vonatkozó jogszabály szerint a forgalomba hozatali engedély jogosultja csak akkor köteles tájékoztatni az ellátási nehézségről a nagykereskedőket, az Országos Egészségügyi Pénztárt és az Országos Gyógyszerészeti Intézetet (OGYI), ha a gyógyszert legalább három hónapig nem tudja forgalmazni. Ennek ellenére a forgalomba hozó közölheti azt is, ha ennél rövidebb időtartamról van szó, az OGYI honlapján több készítmény esetében is olvasható egy-két hónapos ellátási akadozásról szóló figyelmeztetés. Szabó Franciska, az OGYI szóvivője az [origo]-nak elmondta: nekik nem jelezték az Utrogestan hiányát.

A gyógyszerellátási kötelezettségről a törvény csak akkor rendelkezik szigorúbban, ha "a gyógyszer hiánya súlyos egészségkárosodást vagy életminőség-romlást okoz a kezelt betegeknél, és a gyógyszerrel azonos hatóanyagú, gyógyszerformájú és hatáserősségű gyógyszer a Magyar Köztársaság területén nincs forgalomban". Ezekben az esetekben szerepet vállal az állam: az állami egészségügyi, katasztrófa- és védelmi készlet kezelője jogosult a gyógyszert beszerezni. Bár az Utrogestan fontos lenne számos babára vágyó nőnek, a készítményre nem illenek a fenti feltételek.

Janecskó Kata