Megszüntette Nagy Gábor Tamás (Fidesz) I. kerületi polgármester felfüggesztését a bíróság. A kerületi önkormányzat képviselő-testülete augusztus 9-én függesztette fel a polgármestert, a Várkert bazár pályázat nélküli privatizációja miatt.

A Fővárosi Bíróság szerdán megszüntette az első kerületi polgármester, Nagy Gábor Tamás felfüggesztését - tájékoztatta az [origo]-t az I. kerületi polgármesteri hivatal kabinetirodája. A végzésben a bíróság megállapította, hogy a polgármester kérelme a felfüggesztés megszüntetésére megalapozott volt. A bíróságnak csak ebben a kérdésben kellett állásfoglalást hoznia, hivatalból nem vizsgálhatta a fegyelmi eljárás jogszerűségét. Az indoklásban a bíróság kifejtette, hogy a polgármester eleget tett tájékoztatási kötelezettségének. A bíróság azt is megállapította: arra nincs adat, hogy a polgármester akadályozni próbálta volna a vizsgálatokat.

Az ügy előzménye, hogy az I. kerületi önkormányzat képviselő-testülete augusztus 9-én felfüggesztette beosztásából a polgármestert. A fegyelmi eljárást Vaskor László MDF-es alpolgármester kezdeményezte. A polgármesteri teendőket a testület Görög Tibor volt fideszes alpolgármesterre ruházta. Vaskor a döntést akkor azzal indokolta, hogy a polgármester megszavazta a Várkert bazár mint felbecsülhetetlen értékű állami vagyontárgy pályázat nélküli hasznosítását.

Nagy Gábor Tamás korábban az ügyről úgy nyilatkozott: mind az ellene kezdeményezett fegyelmi eljárás, mind felfüggesztése törvénytelen. A kerületben szerinte minden jól működött, mielőtt "két, korábban a jobboldalhoz tartozó képviselő, Vaskor László (MDF) és Görög Tibor egyéni politikai ambícióktól vezérelve szembehelyezkedett a polgármesterrel".

A most lezárult nem peres eljárással párhuzamosan a fővárosi közigazgatási hivatal vezetője jogsértéseket észrevételezett az I. kerületi önkormányzat képviselő-testületének működésében. Forgács Imre, Budapest Főváros Közigazgatási Hivatalának vezetője a múlt pénteken az MTI megkeresésére azt mondta, törvényességi észrevételében jogsértőnek nevezte, hogy az önkormányzat képviselő-testülete döntött a polgármester helyettesítéséről, mivel az a polgármester hatáskörébe tartozott volna.