Leginkább a súlyos vagy éppen ritka betegségben szenvedők és a szociálisan rászorulók járnának rosszul, amennyiben a kormány a csütörtökön kezdődő balatonőszödi kormányülésen mégiscsak úgy döntene: megszünteti az ingyengyógyszert. A gyógyszerészkamara elnöke pontosan emiatt nem támogatná a döntést, a kormányszóvivő viszont még nem kommentálja a megszüntetésről szóló információt.

Mintegy 80 oldalon keresztül sorolja az egészségügyi és a pénzügyminiszter közleménye azokat a jogosultságokat, betegségtípusokat, amelyek alapján ma Magyarországon valaki ingyenesen juthat gyógyszerhez. Leegyszerűsítve: ma elsősorban két ok következtében lehetséges ez: az egyik a szociális rászorultság, a másik pedig a súlyos vagy éppen ritka betegség.

Ebbe a körbe tartoznak a rákbetegek, a cukorbetegek, a daganatos betegségben szenvedők bizonyos gyógyszerei, de sok kifejezetten ritka betegség kezelésére szolgáló szer is, vagy például a skizofrének orvosságai. Ingyen kapnak emellett közgyógyellátási igazolvány ellenében gyógyszert az alacsony jövedelműek is, de olyan speciális esetekben is segít anyagilag a jelenlegi rendszer, ha valaki például üzemi balesetet szenvedett. Ők mindannyian rosszul járnak majd, ha valóban megszűnik a térítésmentesség.

Molnár Lajos egészségügyi miniszter vetette fel az ötletet egy múlt heti tévéműsorban. Szerinte az ingyenesség növeli a gyógyszerfogyasztást, amelynek mértéke óriási Magyarországon. Ezért úgy véli, a hatékonyság érdekében indokolt lenne, ha legalább minimális térítési díjat kellene fizetni az olyan gyógyszerekért, amelyek jelenleg ingyen hozzáférhetők.

"A kabinet az egészségügyi reformra vonatkozó kérdésekről a csütörtöki, balatonőszödi kormányülésen tárgyal, és hoz döntést" - mondta az [origo] kérdésére Danks Emese kormányszóvivő. Nem kívánta megerősíteni a Népszabadság szerdai száma által tényként kezelt információt, hogy a szocialisták és a szabad demokraták már eldöntötték: megszűnik egyes gyógyszerek ingyenessége, s majd egységesen egy minimális díjat kell ehelyett mindenkinek fizetnie.

A Magyar Gyógyszerészkamara elnöke, Hávelné Szatmári Katalin azt mondta, nem támogatnák ezt a döntést. Az érdekképviseleti vezető elmondta, hogy leginkább olyan személyek juthatnak ma ingyen gyógyszerhez, akik életük végéig szenvednek betegségükben, s akiknek emiatt megromlott az életminősége, s akiket emiatt például leszázalékoltak. A kamara vezetője hangsúlyozza, hogy a rákos betegek, vagy a cukorbetegek számára sem minden gyógyszer ingyenes, tehát a térítésmentesség megszüntetése még tovább növelné a terheiket.

Lencsés Csaba