Magyar maffiabázisról ír a brit szaklap

2006.08.30. 12:31

Egy brit biztonságpolitikai szaklap szerint Magyarország a kilencvenes években a szervezett bűnözés kelet-európai bázisa lett. A cikk szerzője úgy véli, a bűnszerveteknek kedvező lehetőségeket teremt a tranzitország jelleg, a fejlett közlekedési rendszer és a magyar bűnüldöző szervek felkészületlensége.

A Jane's magazin július közepén publikált - de a Magyar Nemzet által most ismertetett - elemzése azt állítja, hogy Magyarország a kilencvenes évek közepére a szervezett bűnözés fő támaszpontjává lett. A magyar hangzású Zsolt Reile neve alatt megjelent cikk szerint a különféle szláv csoportok mellett a magyar maffia is jelentős befolyásra tett szert az elmúlt években, amely kihasználva a keleti blokk összeomlása utáni politikai és társadalmi változásokat, hamar az ellenőrzésük alá vonta az illegális áruk piacait.

Az elemzés úgy véli, Magyarország elsősorban geopolitikai helyzete miatt vonzó a maffia számára, ugyanis hazánk hidat képez a volt szovjet tagországok, a balkáni térség és az Európai Unió között, sőt, az uniós csatlakozás még inkább felértékelte ezt a tranzit-jelleget. Az alvilág Ukrajna felől jelentős cigaretta- és emberkereskedelmet, Szerbia felől kábítószer- és fegyverkereskedelmet bonyolít le, Románia pedig a prostitúció szempontjából fontos partnerország - állítja a szerző.

Szintén sokat számít a Jane's szerint, hogy Magyarországnak viszonylag jól kiépített és gyors közlekedési hálózata van, illetve a magyar rendőrség nincs kellőképpen felkészülve, kiképezve a szervezett bűnözés elleni harcra. A lap állítja, az utóbbi években megerősödött és jelentős vagyonra szert tett csoportok megpróbálják befolyásuk alá vonni a társadalom, a gazdaság és a politika egyes szegmenseit.