Megfeddték a katasztrófavédők főnökét

2006.08.30. 19:48

Felmentette az Országos Katasztrófa Felügyelet (OKF) az augusztus 20-i tűzijáték alatt szolgálatot teljesítő ügyeletvezetőjét Tatár Attila, az OKF főigazgatója - közölte az önkormányzati tárca. Lamperth Mónika belügyminiszter egyúttal feddésben részesítette Tatár Attilát és helyettesítőjét.

A tűzijáték idején bekövetkezett tragikus eseményeket vizsgáló bizottság a jelentések alapján megállapította, hogy az Országos Katasztrófa Felügyelet főügyelete és a Fővárosi Polgári Védelmi Igazgatóság ügyelete nem látta el lelkiismeretesen a munkáját augusztus 20-án - áll az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium közleményében.

Lamperth Mónika miniszter Tatár Attila főigazgatót és az őt helyettesítő Hofmann Imre főigazgató-helyettest feddésben részesítette, Muhoray Árpád, az ügyeleti szolgálatot irányító, veszélyhelyzet-kezelési főigazgató-helyettes pedig megrovást kapott.

A szerencsétlenség miatt elrendelt kormányzati vizsgálat eredményeként a Miniszterelnöki Hivatal egyik főosztályvezetőjét és a katasztrófavédelem ügyeletesét kirúgták, egy meteorológus és két katasztrófavédelmis ellen fegyelmit indítottak. Az ügynek a miniszterelnök szerint nincs politikai felelőse, bár a Fidesz többször is arra kérte Gyurcsány Ferencet, hogy váltsa le Szilvásy György kancelláriaminisztert, aki a tűzijátékot megrendelő Miniszterelnöki Hivatalt vezeti.

Az augusztus 20-i tűzijáték alatt kitört vihar következtében öten vesztették életüket. A viharban hárman haltak meg azok közül, akik a partról nézték volna a tűzijátékot. Köztük volt egy 12 éves kislány is, aki a budai alsó rakparton vesztette életét, amikor rádőlt egy fa. Vele együtt meghalt egy fiatal, román állampolgárságú férfi is. A pesti oldalon egy idős nő halt meg, ő infarktust kapott. Ketten egy hajóból estek a Dunába, holtestüket később találták meg. A viharban több száz ember sérült meg, köztük többen súlyosan.

Legfrisebb közvélemény-kutatási adatok szerint a közvélemény megosztott abban a kérdésben, hogy meg lehetett volna előzni az augusztus 20-ai viharban bekövetkezett baleseteket, vagy sem - írja közvélemény-kutatásra alapozva csütörtökön megjelenő számában a HVG. Az ügy "átpolitizálását" viszont a többség nem helyesli - derül ki abból az augusztus 23-24-én készült, ezerfős telefonos felmérésből, amit a lap számára készített a Medián.

MTI - [origo]

KAPCSOLÓDÓ CIKK