Bicikliznek és úsznak a fővárosiak

2006.09.01. 14:54

A budapestiek háromnegyede állítja, hogy szokott sportolni, vagy valamilyen testmozgást végezni - mondja egy felmérés, amelyből az is kiderül: a nyár legnépszerűbb sportjának a kerékpározás, az úszás és a kocogás bizonyult, míg télen inkább tornaterembe járnak a fővárosiak.

A budapestiek sportolási szokásait vizsgálta a Studio Metropolitana Urbanisztikai Kutató Központ Kht. A felmérésből kiderült, hogy a nyár egyik legnépszerűbb sportjának a kerékpározás bizonyult. Azon válaszadók közül, akik tudnak biciklizni, negyedük elsősorban közlekedési eszközként, háromötödük pedig inkább csak sportolásra használja kerékpárját.

A felmérésből kiderült, hogy egyre többen bicikliznek Budapesten, azonban jóval többen ülnének kerékpárra, ha a fővárosban több, egymással jól összefüggő bicikliút állna rendelkezésükre.

Az úszás szintén közkedvelt sport a fővárosiak körében.  A fiataloknak több mint a fele a természetes vizekben szeret fürdeni nyáron. A Velencei-tó a legnépszerűbb fürdőhely, sokan viszont a különböző főváros környéki bányatavakat választják. Idén, a megkérdezettek egyharmada ment strandra vagy fürdőbe.

A budapestiek nagyobb része elégedett a sportolási lehetőségekkel, de sokan szeretnék, ha még több sportpálya lenne. Leginkább a parkokban, játszótereken található sportpályákra lenne igény, de az uszodák építését is támogatnák a megkérdezettek, derült ki a Bakonyi Tibor főpolgármester-helyettes és Ongjerth Richárd, a Studio Metropolitana ügyvezető igazgatója által bemutatott tanulmányból.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK