Gyerekeken is tesztelik a madárkór elleni vakcinát

2006.09.01. 16:13

Gyermekeken is megkezdődhet hamarosan a madárinfluenza elleni oltóanyag tesztelése. Az Országos Gyógyszerészeti Intézet főigazgatója szerint ebben semmi különös nincs, ugyanis fontos tudni, hogy a gyerekek szervezete hogyan reagál a betegségre.

Az Országos Gyógyszerészeti Intézet főigazgatója, Pál Tamás megerősítette a Magyar Hírlap értesülését, amely szerint gyermekeken is megkezdődhet a madárinfluenza elleni oltóanyag klinikai vizsgálata. A főigazgató az MTI-nek elmondta, az Országos Gyógyszerészeti Intézet a napokban adta ki az engedélyt a vizsgálatokra, amit előzetesen három szakhatóságnak kellett jóváhagynia.

Így az Országos Gyógyszerészeti Intézet mellett az Országos Epidemiológiai Központ, valamint az Egészségügyi Tudományos Tanács bizottságának szakhatósági véleménye is kedvező volt.

Az ellenőrzés során egyebek mellett orvosszakmai és etikai szempontból vizsgálták a klinikai vizsgálat gyerekekre történő kiterjesztésének lehetőségét. A hetekben kezdődő vizsgálathoz húsz önkéntes szülő jelentkezését várják, akiknek gyermekeit a legszigorúbb előírások betartása mellett vetik alá a klinikai vizsgálatnak - közölte Pál Tamás.

Így például a szülőkkel ismertetni kell a klinikai vizsgálat minden részletét, ezt követően beleegyező nyilatkozatra is szükség van, és a gyereket is tájékoztatni kell a vizsgálatról. A gyerek tiltakozása esetén pedig nem lehet a szérumot alkalmazni. A vizsgálatok országszerte három-négy vizsgálóhelyen kezdődhetnek meg. A kijelölt egészségügyi intézmények hirdetések útján toboroznak majd önkénteseket, s honlapjukon is közzétehetik felhívásukat.

Pál Tamás elmondta: "semmi különleges nincsen" abban, hogy gyerekeken is vizsgálódnak. Nagyon fontos megtudni, hogy hogyan reagál egy gyerek szervezete, hiszen egy madárinfluenza-járvány fokozottan veszélyeztetné ezt a korosztályt. Emlékeztetett arra, hogy a korábbi vizsgálatok során bebizonyosodott, hogy a felnőtt emberek szervezete ellenanyagot termelt az oltóanyag hatására és nem tapasztaltak mellékhatásokat sem. Ezeket az eredményeket várják a gyerekeken végzett vizsgálatoktól is.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK