Medián: Demszky biztosan veri Tarlóst

2006.09.01. 7:32

Demszky Gábor jelenlegi főpolgármester biztosan vezet kihívóival szemben: Tarlós István tizenhárom, míg Katona Kálmán több, mint harminc százalékkal követi őt a népszerűségi listán - közli a Medián felmérésére hivatkozva a Népszabadság pénteki száma.

Nem történt jelentős változás a budapesti főpolgármester-jelöltek versenyében az elmúlt időszakban, és július óta nem változott a fővárosiak politikai aktivitása sem - állítja a Medián legfrissebb közvélemény-kutatása. A Népszabadság által közölt adatok szerint azonban kimutatható jele van a kampány beindulásának: Demszky újrázási szándékáról szinte mindenki tudott korábban is, míg augusztusban Tarlós indulási szándékának ismertsége 57-ről 72-re, míg Katonáé 26-ról 54-re nőtt.

A szimpatizánsok aránya azonban csak az MDF főpolgármester jelöltjénél emelkedett, ami így is csak 7 százalék. Demszky múlt havi népszerűségi mutatója a felmérés szerint 38 százalék, míg Tarlósé 25 a teljes népességen belül. Ráadásul Katona támogatóinak kevesebb, mint a fele biztos szavazó, a jelenlegi városvezetőnél ez a szám kétharmados, míg fő kihívójánál háromnegyedes arányt mutat.

A Medián szerint Tarlós inkább számíthat a Fidesz-szavazók aktivitására, mint a kormánypártiak átszavazására. Már csak azért is, mert az őt ismerők 67 százaléka inkább tartja a jobboldali pártok jelöltjének, mint függetlennek a Fidesz által megállapodás szerint támogatott, de hivatalosan független jelöltet.

A szavazók kilencven százaléka felsorakozik a pártja által támogatott. Márpedig a kormányoldal - az országos népszerűségvesztés ellenére - csak néhány százalékot veszített az országgyűlési választáson elért eredményéből a fővárosban, így Demszky továbbra is magabiztosan vezet a biztos választók között - írja a Népszabadság.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK