Demszky Hankiss Elemért választaná díszpolgárnak

2006.09.03. 13:24

Új díszpolgárokat választanak Budapesten. A címre esélyes Oláh György Nobel-díjas kémikus, Hankiss Elemér szociológus, Bacsó Péter filmrendező, Ranschburg Jenő gyermekpszichológus, Sajdik Ferenc karikaturista és Szabó Magda író.

Újabb személyekkel bővülhet Budapest díszpolgárainak jelenleg 41 fős köre. A döntéselőkészítő eseti bizottság hétfőn foglal állást a javaslatokról. Kormánypárti politikusok tájékoztatása szerint a Fővárosi Közgyűlés jövő héten csütörtökön cikluszáró, utolsó ülésén dönt a díszpolgárokról és a Pro Urbe Budapestért kitüntetettekről.

 

Demszky Gábor, Budapest SZDSZ-es főpolgármestere elmondta, hogy hat javaslat érkezett díszpolgári címre. Közülük a főpolgármester Oláh György Nobel-díjas kémikus és Hankiss Elemér szociológus kitüntetését támogatja. A szocialisták kezdeményezték Bacsó Péter filmrendező, Ranschburg Jenő gyermekpszichológus, Sajdik Ferenc karikaturista és Szabó Magda író kitüntetését is.

 

A Pro Urbe Budapestért díjra öt szervezeti és 32 személyi javaslat érkezett. A jelöltek között van például az Egressy Gábor szakközépiskola, Gálvölgyi János, Kern András színész, Kerényi Miklós Gábor, a Budapesti Operettszínház igazgatója, könnyű és komolyzenei előadók: Koncz Zsuzsa és Bródy János, az újságíró Vámos György, Lásztity Radomir, a Műegyetem professzora és Molnár Gyula XI. kerületi polgármester is.

 

A díszpolgári címből, amellyel nem jár anyagi jutalom, megkötés nélkül bármennyi kiadható évente, a Pro Urbe díjat viszont csak hatan kaphatják, az azzal járó 400 ezer forinttal együtt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK