Nem lesz újabb, Gyurcsány-csomagként emlegetett sokkszerű beavatkozás - ígérte meg Gyurcsány Ferenc kormányfő A szólás szabadsága című tévéműsornak adott interjújában. Az euró bevezetéséről szerinte az egészségügy és a nyugdíjrendszer átalakítása után lehet majd beszélni.

A miniszterelnök a közszolgálati televízió vasárnap esti műsorában azt hangsúlyozta, hogy a reformok "nagyjából 15-16 éve" társadalmilag előkészítetlenek. Hozzátette, hogy az egyensúly megteremtésének középpontba helyezésén túl az igazságosabb teherviselést is meg kell valósítani, így átalakításra szorul az oktatás, az egészségügy és a nyugdíj, az önkormányzati és az igazgatási rendszer is.

Gyurcsány Ferenc az euró bevezetésének a konvergenciaprogramból hiányzó céldátumára vonatkozóan azt mondta: először a főbb problémákat - egészségügy, nyugdíj - kell megoldani, és a megoldásból következik majd a bevezetés dátuma.

"Ez fontos részletkérdés, de a nagy magyarországi vállalatok nem ennek alapján végzik a tevékenységüket" - fogalmazott, hozzátéve, hogy a céldátumról folytatott találgatás nem tesz jót az országnak.

Az öngondoskodás erősítését szorgalmazva kifejtette: változásra van szükség az egészségügy területén is. Példaként említette, hogy egy évben egészségügyre az ország 1.500 milliárd forintot költ el, miközben csak 1.200 milliárd forintot szed be, úgy, hogy közben évente minden ötödik doboz, összesen mintegy 56 millió doboz gyógyszert dobnak ki, ami a költségvetésnek 80 milliárd "kidobott forintot" jelent. "Az egészségügy eddig sem volt ingyenes, az idősek átlagosan egy havi nyugdíjukat fizetik ki paraszolvenciaként" - hangsúlyozta a miniszterelnök.

A költségvetés tervezését illetően elmondta: a 10 százalék feletti hiány  jelzi, hogy intézményi problémák is vannak. Ugyanakkor határozottan cáfolta, hogy valamiféle új pénzügyi csúcsszervezet létrehozását terveznék.