Cumirazziába kezdenek a fogyasztóvédők

2006.09.04. 13:59

Lecsapnak a fogyasztóvédelmi felügyelőségek munkatársai szeptember közepétől az egészségkárosító, PVC alapanyagú cumikra. Az akció során az ellenőrök azokra a boltokra koncentrálnak, ahol kínai termékeket árulnak.

A PVC alapanyagú, egészségkárosító cumik kiszűrése érdekében ellenőrzési akciót tart Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Somogy és Vas megyékben, illetve a fővárosban a fogyasztóvédelem - közölte a Heves Megyei Fogyasztóvédelmi Felügyelőség vezetője. Az akció alkalmával az ellenőrök elsősorban azokra a boltokra, áruházakra koncentrálnak, ahol távol-keleti, jellemzően kínai eredetű termékeket értékesítenek - közölte Pintér István.

Az igazgató emlékezetett arra, hogy a fogyasztóvédelem minden évben megvizsgálja a cumikat. Az elmúlt két év tapasztalatai azt mutatják, hogy elsősorban a kínai termékek tartalmaznak egészségkárosító anyagokat: 2004-ben és 2005-ben, összesen 11 esetben mutatták ki egy, a PVC termékekben található, mérgező lágyító vegyület jelenlétét a cumikban és az itatókészletekben. Ugyanakkor a most szeptember 18-án induló akciósorozat kiterjed a működési engedélyek, az áru eredetét igazoló bizonylat és a nyugtaadás ellenőrzésére is - közölte Pintér.

KAPCSOLÓDÓ CIKK