Hiába kérnek több pénzt a baleseti sebészek

2006.09.04. 10:23

Az egészségügyi miniszter szerint nem teljesíthető a baleseti sebészek 350 százalékos béremelésre vonatkozó követelése. A traumatológusok viszont enélkül nem akarnak többlet túlórákat vállalni október elsejétől, ami a sürgősségi baleseti betegellátás leállásával is járhat.

Nem tudunk 350 százalékos béremelést adni a baleseti sebészeknek - közölte Molnár Lajos egészségügyi miniszter a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában hétfőn. Molnár Lajos a traumatológusok bére kapcsán feltett újságíró ikérdésre válaszolva azt mondta: egy héttel ezelőtt a kormány hozzájárult ahhoz, hogy a tárca megoldja az orvosok kereset-csökkenésének kérdését, a megoldási lehetőségeket pedig jelenleg is vizsgálják.

A miniszter ugyanakkor úgy vélte, nincs esély a traumatológusok által követelt 350 százalékos béremelésre. "Nem tudunk 350 százalékos béremelést adni a baleseti sebészeknek" - mondta a miniszter, aki szerint az intenzív osztályokon dolgozó szakorvosok sem dolgoznak kevesebbet.

A Magyar Traumatológus Társaság (MTT) múlt szerdai közgyűlésén határozott arról, hogy nem vállalnak többlet túlórákat október 1-jétől. Emellett követelik azt is, hogy a jelenlegi 900 forint helyett 2500-4000 forintos órabért kapjanak. A követelés oka, hogy a baleseti sebészek júliustól - a színlelt szerződések megszüntetésére vonatkozó intézkedések miatt - nem ügyelhetnek vállalkozóként, így viszont 30-50 százalékkal kevesebb bért kapnak. Az MTT szerint a baleseti sebészeknél a fizetések felét a vállakozóként ellátott ügyeletek tették ki.

A társaság levelet írt az Egészségügyi Minisztériumnak, a parlament egészségügyi bizottságának és a kórházak igazgatóinak is. Ebben többek között az áll, hogy ha október 1-jéig nem kapják meg a 350 százalékos béremelést, akkor a jövőben nem vállalnak többlet túlórákat. Az MTT szerint ez a sürgősségi baleseti betegellátás leállását jelenthetné.

[origo]/MTI

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK