Új testülettel ellenőrizné a kormányt a Fidesz

2006.09.04. 13:48

Közel ötvenfős testületet hozna létre a Fidesz a megyei közgyűlések elnökeiből, a megyei jogú városok polgármestereiből, Budapest főpolgármesteréből és a kormány képviselőiből. A Fidesz javaslata szerint ennek a testületnek a költségvetési törvénnyel és a Nemzeti Fejlesztési Tervvel kapcsolatban lenne vétójoga. Az MSZP szerint nincs szükség az új testületre.

A Fidesz egy testületet hozna létre önkormányzati vezetőkből, aminek a költségvetési törvénnyel és a Nemzeti Fejlesztési Tervvel kapcsolatban lenne vétójoga - mondta Navracsics Tibor, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője. Az ellenzéki politikus azzal indokolta a javaslatot, hogy mind a költségvetési törvény, mind a Nemzeti Fejlesztési Terv nagy mértékben behatárolja az önkormányzatok mozgásterét. Navracsics szerint a tanács felállításához a jogalkotási törvényt kell módosítani, de elképzelhetőnek tartja, hogy alkotmány-módosításra is szükség lesz.

A megyei közgyűlések elnökeiből, a megyei jogú városok polgármestereiből, Budapest főpolgármesteréből és a kormány képviselőiből álló, közel ötven fős testület a legkorábban október 15-e körül állhatna fel a frakcióvezető szerint. A testület létrehozására Kósa Lajos, Debrecen fideszes polgármestere tett javaslatot vasárnap a párt önkormányzati kampánynyitóján, Szolnokon.

Nyakó István, az MSZP szóvivője még vasárnap este azt mondta a Fidesz felvetésére, hogy "ma van egy testület az országban, amely dönt arról - ha áttételesen is -, hogy kik és milyen módon nyújthatnak be költségvetést, kik és milyen módon fogadhatják el vagy vétózhatják azt meg. Ennek a testületnek a tagjai maguk a választópolgárok".

Az ellenzéki párt már nyár elején is javaslatot tett  egy másik testület létrehozására, aminek szintén vétójoga lett volna a kormánnyal szemben költségvetési ügykben. A Költségvetési Tanács felállítását azonban a kormánypártok nem támogatták.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK