Erősödő szélsőségesektől tart Gyurcsány

2006.09.05. 13:28

A megszorítások, a bérek csökkenése miatt erősödhetnek a szélsőséges erők Magyarországon - mondta egy külföldi hírügynökségnek adott interjújában Gyurcsány Ferenc, aki utalt a lengyel és a szlovák példára. A miniszterelnök pár hónapja még arról beszélt, az ország elég bölcs ahhoz, hogy megértse a kiigazításokat.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök attól tart, hogy a drasztikus megszorítások miatt erősödhetnek a szélsőséges erők Magyarországon. Ez Közép-Európa más részein is bekövetkezett - utalt rá a miniszterelnök az AFP francia hírügynökségnek hétfőn adott interjújában, amelyet kedden ismertetett az MTI.

"Magyarországnak muszáj fenntartania politikai stabilitását a régióban" - mondta, célozva arra, hogy az Európai Unióhoz Magyarországgal egy időben csatlakozó Szlovákiában és Lengyelországban nacionalista és populista pártok kerültek hatalomra.

A reformjai mellett határozottan kiálló Gyurcsány szerint mindenki tudja Magyarországon, hogy a reálkeresetek csökkeni fognak a következő két évben "és nagyon jelentős társadalmi csoportok úgy fogják érezni, hogy sérülnek az érdekeik". Hozzátette, azt viszont veszélyesnek tartja, "ha az egyszerű elutasítás átváltozik és a nemzeti radikalizmussal, illetve a társadalmi populizmussal keveredik".

A miniszterelnök szerint valós lehetőség az a veszély, hogy radikális erők juthatnak hatalomra. "Különösen ebben a térségben, amely történelmileg igen fogékony a nemzeti radikalizmusra, ami kézen fogva jár a szociális populizmussal" - fogalmazott.

Az interjúban szó esett a Francia Nemzeti Front idegengyűlölőnek tartott elnökéről, Jean-Marie Le Penről is. Gyurcsány vele kapcoslatban azt mondta, "a különbség az, hogy miközben Franciaországban senki nem működik együtt Le Pennel, a mi térségünkben a jobbközép vagy a balközép erők és a nemzeti radikálisok együttműködése mindennapos dolog".

Gyurcsány AFP-nek adott nyilatkozata némmileg eltér a megszorítások korábbi kommunikációjától. A főként adóemeléseket tartalmazó, Új Egyensúly program június 10-i bejelentése után a miniszterelnök még arról beszélt a Magyar Rádiónak adott interjújában, hogy "az ország sokkal bölcsebb annál, mint hogy ne értené", hogy ha nem mennek jól az ország pénzügyei, akkor rendbe kell azokat tenni.

[origo]/MTI

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK