Megint országot jár Gyurcsány és Orbán

2006.09.05. 11:12

Gyurcsány a megszorításokat magyarázza, míg Orbán támadja azokat a helyhatósági választási kampányban. A héten mindkét politikus országjáró körútra indul, nagyjából heti húsz településen tartanak majd beszédet a pártjaik által sikeresnek, esélyesnek tartott jelöltjeik társaságában.

Húsz napon keresztül, napi négy helyszínt keres fel az önkormányzati kampány hátralévő szűk négy hete alatt Gyurcsány Ferenc. A kormányfő a választások előtti időszakban a kabinet egészségügyi döntéseit is magyarázza majd beszédeiben, de emellett számos helyi fejlesztési tervről is tájékoztatást ad - mondta kérdésünkre Nyakó István, az MSZP szóvivője. Gyurcsány szerdán kezdi országjáró körútját. Az első négy település, ahol délután négy és este nyolc óra között beszédet mond: Tatabánya, Tata, Bicske és Érd.

A kormányfő kampányát a központi stáb mellett helyi csapatok is szervezik, ezért a szóvivő szerint - formailag - nem lesz minden kormányfői fellépés azonos. Az MSZP szóvivője ugyanakkor arra a kérdésünkre, hogy a klasszikus kampányrendezvénynek számító beszédek mellett terveznek-e valamilyen speciális szavazatszerző eseményt, Gyurcsánynak (mint például a margitszigeti, heti kétszeri kocogás), azt mondta, hogy nem tud ilyesmiről.

A szocialisták egyébként az általuk sikeresnek tartott polgármestereikre építik a kampányukat "a személyekre", - ahogy Nyakó az [origo] - nak fogalmazott. Szerinte "helyben ők az MSZP arcai. Hitünk és reményeink szerint ők azok, akik kivívták a választók bizalmát országszerte".

Orbán programját még tervezik

Hasonló országjárásra készül a Fidesz vezetője, Orbán Viktor is, Szíjjártó Péter, a párt kommunikációs vezetője szerint azonban még nem végleges azoknak a településeknek a sora, amelyeket felkeres. "Nagyon sok helyre hívják, szerdáig még zajlik az egyeztetés az elnöki kabinet és a kampánystáb között" - közölte a szóvivő. Orbán kormánybírálatában elmondja majd többször, hogy elítélik az adóemelés politikáját, ők - ha nyertek volna - az adócsökkentés útjára léptek volna.

Szíjjártó szerint a párt arra építi választási hadjáratát, "hogy az emberek már tudják az igazságot. Azokkal a kérdésekkel foglalkozunk majd, amiket az emberek tesznek fel". A szóvivő emellett tovább ismételte a pártja vezető politikusai által hangoztatott mondatokat, például Orbán Viktor vasárnapi kifejezését idézte: eszerint "október 1. lesz a harmadik forduló".

Lencsés Csaba

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK